Дали същиствува тесто за всичко ? Много домакини отдавна търсят рецепта за универсално тесто , от което да стават и кифлички, и мекички, и хлебчета. Е, спрете да търсите! Оказва се, че такова тесто отдавна съществува! Запознайте се с него: тесто-водолаз .
Изисква минимум усилия, така че дори да не сте на "ти" с месенето, ще се справите идеално. За сладкиши добавете малко повече захар и ванилия. А тестото е получило необичайното си име поради уникалния метод на втасване - в плик, потопен във вода. Ето защо пликът трябва да е здрав и плътен, а за по-сигурно вземете няколко броя.
Универсално тесто-водолаз
Продукти:
250 мл прясно мляко
100 гр. масло
3 яйца
0,5 чаша захар
50 гр. мая (задължително прясна)
0,5 супени лъжици сол
800 гр. брашно от най-висок клас
50 мл олио
ванилия (за сладкиши)
Приготвяне:
Загрейте млякото, добавете малко захар и сол, разтворете вътре маята, оставете за 5 минути.
Разтопете маслото, добавете млякото с маята в него и разбъркайте до гладка смес.
Изсипете захарта и счупете яйцата вътре (без да ги биете). Разбъркайте отново.
Пресейте брашното към сместа. На този етап добавете солта и ванилията (ако използвате).
Местете тестото на ръка, като постепенно добавяте олиото. Тестото не трябва да лепне по ръцете.
Намажете подходящ плик от вътрешната страна с олио и поставете тестото в него. Много здраво завържете края.
В голяма тенджера, наполовина пълна със студена вода, поставете плика. Той ще потъне.
Когато изплува на повърхността, тестото е готово! Можете да започнете приготвянето на любимите си тестени изделия.
Непременно опитайте пицата, приготвена от тестото-водолаз - просто го разточете на много тънко и ще си оближете пръстите!
Приятен апетит!