Когато ми казаха, че тестото за Великден "Александрия" е просто бомба и няма по-вкусен козунак, всъщност не вярвах. Но бях изненадана от замяната на обикновеното мляко със затоплено такова.
Миналата година рискувах и бях изненадана! Месенето в тестото е наистина необичайно, не сме свикнали да работим с мая. Тестото веднага зарадва - вдигна се перфектно, стана въздушно. Е, това, че тестото трябва да бъде замесено предварително, решението също се намира - слагам го през нощта и пека сутрин.
В рецептата присъства коняк. Защо? Известно е, че алкохолът прави сладкишите буйни, порести, пухкави и меки. Но не съветвам да се отклонявате от предложената технология за готвене, защото тя е ключът към успеха.
Тесто за козунак "Александрия" - доказана рецепта (стъпка по стъпка)
Съставки:
Топло мляко - 1 литър
Масло (меко) - 500 г
Захар - 1 кг
Брашно - 2,5 кг (може да отнеме малко по-малко или повече).
Жива мая - 150 г
Яйца - 10 бр. + Още 2-3 жълтъка за намазване.
Коняк - 2 супени лъжици (допустимо заместване с ром, ликьор).
Сол - чаена лъжичка.
Ванилия - 2-3
Стафиди - 200 г (Някои стафиди могат да бъдат заменени с захаросани плодове, ядки).
Стъпка по стъпка рецепта:
Съветвам ви да започнете подготвителната работа за месене на тестото вечер, в навечерието на печенето. Преди всичко добавете стафиди. Налейте вряща вода за 15 минути, след това изцедете течността и подсушете с хартиени кърпи.
Направете паста, като към топлото мляко добавите няколко лъжици захар и натрошена мая. Вземете веднага големи съдове.
Отделно разбийте яйцата с бъркалка, добавете към кашата.
Маслото трябва да се извади от хладилника предварително, за да има време да омекне. Прехвърлете го в купата с мляко и яйца, разбъркайте.
Ще получите смес с парченца масло, която трябва да се стегне със стреч фолио и да се остави настрана за 10-12 часа. Изберете топло място, маята ще работи по-добре.
Внимание! Колкото по-хладно е помещението, толкова по-дълго ще е необходимо маята да работи. Обемът ще се повиши няколко пъти, след това ще спадне - това е нормално. Ако забележите, че част от маслото е станало на бучки, не се страхувайте, това също е нормално.
След определеното време, осолете тестото, добавете ванилия и изсипете коняк.
На няколко етапа добавете брашно, като месете всяка порция старателно.
Когато масата стане достатъчно гъста, добавете стафиди с захаросани плодове. Разбъркайте останалото брашно.
Отначало ще бъде по-удобно да се работи в купа. Но когато тестото стане трудно да се меси с лъжица, прехвърлете сместа на масата.
Продължете да месите тесто с ръце. Добавете малко брашно. След това, вместо брашно, изсипете капка масло на масата, тогава сместа няма да лепне по ръцете ви.
Намажете дъното и вътрешните стени на купата с масло, сложете тестото. Покрийте, оставете настрана за 1,5-2 часа.
Тестото трябва да втаса добре, както е на снимката.
Разпределете равномерно тестото по формите, като пълните до 1/3, не повече. Обикновено пека в малки хартиени формички, не е нужно да се мажат, но дъното може да загори.
Оставете да престои 40-50 минути да втаса. След това поставете в топла фурна. Загрейте постепенно фурната до 180 ° C. След това, след 25 минути, намалете мощността до 170 ° C.
Колко да се пекат козунаци? Времето зависи от размера на формата и мощността на вашата фурна. След 10 минути от началото на печенето намалете температурата до 150 ° C. Проверете готовността с клечка за зъби. Сукха ще ви каже, че е време да вземете козунаците.