Харесвате ли домашни печива с мая?
Е, за да си ги приготвите у дома или трябва да имате много сила в ръцете си, или да си купите кухненски робот.
Има и друго по-просто решение - можете да използвате нашата рецепта за тесто с мая без месене .
Фантастична рецепта за проста закваска без месене, която ще ви е винаги под ръка, когато имате нужда от нещо вкусно с тесто.
Сега нито тутманикът, нито милинките вече ще са непостижима мечта!
Обикновено най-"неприятната" част на тестото с мая е, че то теоретично изисква сила.
Трябва търпеливо да се бърка, да се меси и да се премесва, за да изглежда както трябва.
Необходимо е също така да използвате достатъчно сила - все пак най-добро е добре втасалото тесто, в което е вкаран достатъчно въздух и се е образувала глутенова решетка.
Някои хора използват кухненски робот за целта, но ако нямате такъв, трябва да използвате ръцете си.
И така, как да преодолеете тази стъпка?
Спестявате работа, когато използвате рецепта за тесто с мая без месене.
Как се приготвя тесто с мая без месене?
За да приготвите такова тесто без усилие, трябва да разчитате на свойствата на маята и да й "помогнете" малко.
Целта е да поставите всички съставки за тестото в купата, но в правилния ред.
След това тестото трябва да се постави в хладилника, където маята бавно ще започне да работи и тестото ще втаса само, без вашето участие.
Тук вместо със сила трябва да се въоръжите с търпение.
Масата трябва да престои в хладилник поне 4-5 часа, най-добре около 8 часа, но ако не бързате, наистина си заслужава!
Пълната рецепта и начин на приготвяне можете да намерите по-долу.
Тесто без месене - рецепта
Продукти:
- 4 чаши обикновено брашно
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша гранулирана захар
- 3/4 чаша растително масло
- 1 кубче мая (42 гр.)
- 4 яйца
- 2 супени лъжици ванилова захар
- щипка сол
Приготвяне:
(Много е важно да спазвате реда на добавяне на съставките – това е гаранция, че тортата ще се получи).
В купата се изсипва натрошената прясна мая .
Добавете захарта и ваниловата захар.
Смесете яйцата, млякото и олиото в отделна купа.
Изсипете тази смес в купа с останалите съставки.
Добавете пресятото брашно с щипка сол.
Покрийте купата с кърпа.
Поставете в хладилника за 4-8 часа.
Не смесвайте съставките!
След като изтече времето, може да разбъркате съдържанието на купата, докато съставките перфектно се комбинират.
Не се притеснявайте, че консистенцията на тестото е доста течна.
Изсипете тестото върху тава, застлана с хартия за печене.
Поставете любимите си плодове отгоре или намажете с конфитюр.
Ако желаете, може да сложите и солена плънка, но в такъв случай намалете захарта до 3-4 супени лъжици (все пак не слагайте по-малко, защото захарта помага на маята да втаса) и пропуснете ванилената захар.
Накрая се поръсва с галета.
Поставете блата с тестото в загрята на 180°C фурна и печете 50 минути.
Желаем ви добър апетит!