Колкото и да обичаме тестени изделия, обикновено липсата на време ни спира да си ги приготвим у дома. Всеки знае, че за да се получат вкусни изделията от тесто с мая , то трябва да втаса поне два пъти преди печенето.
Тесто-светкавица
Продукти:
-
1 пакетче суха мая (11 гр.)
-
1 чаена лъжичка сол
-
2 с.л. захар
-
1 яйце
-
250 мл топло прясно мляко
-
6 с.л. олио
-
брашно около 500 гр.
Приготвяне:
-
Включете фурната на 180 ° C и омесете тестото.
-
В голям съд изсипете наведнъж: яйцето, солта, захарта, маята, топлото мляко - разбъркайте и добавете маслото накрая.
-
От 500 гр.брашно заделете 100 грама. Останалото количество прибавете към течната смес и започнете да месите, като постепенно добавяте остатъка от брашното. Тези 100 грама може и да не се използват изцяло - веднага щом тестото започне да не лепне по ръцете, значи е готово. Не месете повече.
-
Оформете тестото на топка, прехвърлете го в купа, увийте я в полиетиленов плик, след това - в памучна кърпа. Изключете фурната и пъхнете купата с тестото в нея за 20-25 минути.
-
Тестото е готово. Вече е втасало добре, станало е топло, еластично и меко, удобно за работа.
-
Оставете го за мъничко (5 минути) и можете да започнете да го оформяте.
-
Как точно? Ами, то е подходящо за всичко: сладки и солени пайове, понички, хлебчета, кифлички, каквото ви дойде на ума.
-
Тестото има неутрален вкус, богат аромат, подходящ за всякакъв пълнеж.
-
Печете изделията на 180 ° C, времето за печене зависи от размера на печивата.
Приятен апетит!