Бухтите са любимата закуска от моето детство. Спомням си как баба ги правеше и винаги бяха пухкави, меки, сочни. Сега знам тайната.
Всичко е в тестото. При някой тайната е в млякото, при други във водата, а в нашето семейство - в заквасената сметана и киселото мляко. Тестото става просто великолепно.
Съставките
Заквасена сметана 250 ml
кисело мляко 100 ml
яйце 1 бр.
Слънчогледово олио 2 супени лъжици
сода 1 ч.л.
сол 0,5 ч.л.
захар 1 ч.л.
Пшенично брашно 400 гр
картофи 300 g
Подготовка
Смесете в една купа киселото мляко, заквасената сметана, слънчогледовото олио, яйцето, както и захарта и солта. Добавете содата и брашно към сместа. Омесете тестото.
Подгответе пълнежа.
Разделете тестото на части. Разтиляйте го на малки питки и поставете пълнежа от картофи вътре
Загрейте тиганът с олиото и изпържете
Поставете готовите бухтички на хартия, за да погълне излишното количество мазнина. Да ви е вкусно!
Тестото е меко и вкусно - тази рецепта заслужава да бъде споделена.