1 кг бял боб
500 гр. лук
1 стрък праз
2-3 скилидки чесън
100 мл олио или мас
2 супени лъжици брашно
1 супена лъжица смлян червен пипер
половин ч.л. лют червен пипер
1 дафинов лист
5-6 листенца пресен джоджен
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
1 пресен домат
2-3 пресни пиперки
подправки на вкус, сол, черен пипер, Вегета
Измийте боба, накиснете го във вода и го оставете да престои една нощ. Сварете го, но зърната боб трябва да останат цели. Отцедете от водата, но оставете малко вода, за да не е сух бобът. В дълбок съд налейте олио, загрейте и добавете ситно нарязаните лук и праз, и запържете на умерена температура, докато напълно омекнат.
В омекналия лук добавете дафиновия лист, червения пипер, брашното, солта, черния пипер, подправките и разбъркайте добре със запържените лук и праз. Накрая добавете ситно нарязания чесън и сварения боб с водата, и разбъркайте добре. Опитайте дали е необходима още сол. Изсипете приготвеният боб в глинен съд. Поръсете го със ситно нарязаните джоджен и магданоз.
Отгоре поставете резени домат. Чушките нарежете наполовина и ги почистете от семената, след което ги подредете върху боба. Печете в предварително загрята фурна на 185 градуса около 30 - 45 минути. Щом горният слой хване коричка, значи бобът е готов.