Домашна Нутела – пригответе си сами най-вкусния домашен течен шоколад с лешници. Знаете ли, че можете да направите домашна Нутела само за 15 минути? Имате нужда само от пет съставки, които всички имаме в кухнята. Без вредни добавки, палмово масло и консерванти, направете домашен шоколадов крем, който децата ще обожават.
Домашната Нутела е несравнимо по-здравословна от всяко купено бурканче, а вкусът е фантастичен! Това е най-вкусния шоколадов крем с лешници , която съм опитвала и децата ми го обожават. Когато го направите, може да престои десет дни в хладилника, но у нас се изяжда за 3 дни.
За тази рецепта ви трябва силен блендер, за да смелите лешниците. Тъмният шоколад играе голяма роля тук, така че гледайте да използвате най-качествения шоколад за готвене и поне 70% какао.
Този крем освен, че децата го ядат намазан върху хляб или бисквити, може да се използва и за пълнеж на палачинки, торти, пастички или просто да се яде с лъжица от буркана (така правим у дома). Кремът е толкова вкусен, че никой не може да му устои! С него можете да направите и сладки кифлички. Идеите никога не свършват...
Отдавна не купуваме Нутела и други продукти с палмово масло, защото е вредно за здравето. Чета етикетите на продуктите и го избягвам, доколкото мога, но производителите вече пишат "растително масло" върху продуктите.
Оттогава не купуваме Нутела и често я приготвяме у дома. Домашна Нутела по рецепта на диетолог без захар и добавки.
Домашна Нутела без захар
Необходими съставки:
- 2 чаши белени лешници
- 100 г черен шоколад (80%)
- 1 супена лъжица какао на прах
- 2 супени лъжици мед
- половин чаена лъжичка разтворимо кафе
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1 супена лъжица кокосово масло (вие може да използвате, но ако нямате проблем).
Начин на приготвяне:
Лешниците се нареждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в загрята на 180 градуса фурна. Отнема около 10 минути, за да се изпекат лешниците, но ги проверявайте често, тъй като могат лесно да изгорят.
Разтопете шоколада на водна баня, след което го сложете заедно с лешниците в блендера и пасирайте до получаване на гладка смес.
Добавете ванилията, меда, какаото и кафето и проверете консистенцията – ако лешниците са много сухи, може да се наложи да добавите супена лъжица кокосово масло, но ако сте доволни от текстурата, пропуснете тази стъпка. Изсипете в чист буркан и съхранявайте в хладилник.
Забележка: количеството кафе в рецептата е незначително на базата на готовия продукт, така че без притеснения го давам на децата.