Създателите на тибетската диета твърдят, че за да отслабнем, трябва да наблегнем на растителната храна и умерената консумация на белтъчини – мляко, бобови изделия и риба.
В този ред на мисли месото в тази диета е изключено. Подобно полувегетарианско меню ще позволи намаляване на приеманите мазнини, а оттук и намаляване на калориите.
Интересен е фактът, че тази диета няма нищо общо с начина на хранене на жителите на Тибет.
Тибетската диета продължава една седмица, в рамките на които организмът ви ще се освободи от 3 до 5 килограма. Препоръчва се по време на диетата да приемате храната на малки порции и да дъвчете продължително всеки залък.
Ето и менюто, публикувано от actualno.com:
Ден 1:
Закуска: чаша мляко и един сухар;
Обяд: 150 грама варен боб, 200 грама салата (домати, чушки, пресен лук и магданоз), зелена ябълка или портокал;
Вечеря: 250 грама салата от бяло зеле, подправена с лимонов сок, 150 грама плодове по избор и чаша минерална вода.
Ден 2:
Закуска: чаша минерална вода и голяма ябълка;
Обяд: 200 грама варена риба и 200 грама плодова салата (ябълка, круша, слива, портокал или др.);
Вечеря: 250 грама тиквички, запечени в растително масло, 3 домата, неголяма филия хляб и чаша доматен сок.
Ден 3:
Закуска: чаша мляко и 2 сухара;
Обяд: 200 грама варен фасул, 200 грама салата (домати, пресен лук, краставици и скилидка чесън), подправена с растително масло;
Вечеря: 200 грама рендосана цвекло, 2 ябълки, портокал, неголяма филия хляб, домат и една чаша доматен сок.
Ден 4:
Закуска: чаша минерална вода и неголяма филия хляб;
Обяд: 250 грама варена риба, 200 грама зеленчукова салата и чаша ябълков сок без захар;
Вечеря: 200 грама варен фасул, 200 грама рендосани сурови моркови, подправени с растително масло и чесън; чаша чай и сухар.
Ден 5:
Закуска: чаша мляко и неголяма филия хляб;
Обяд: 200 грама тънконарязано червено зеле, подправено с лимонов сок, чаша кисело мляко и 2 ябълки;
Вечеря: 200 грама варена риба, 200 грама патладжан, запечен в растително масло, в комбинация с малко моркови, филия черен хляб и чаша минерална вода.
Ден 6:
Закуска: чаша ябълков сок и един портокал;
Обяд: 200 грама рендосани моркови, подправени с растително масло; 200 грама салата (домати, чушки и пресен лук), чаша минерална вода.
Вечеря: 150 грама кашкавал, 2 сухара, 100 грама ягоди, чаша мляко или 2 чаши кисело мляко.
Ден 7:
Закуска: чаша мляко и 2 сухара;
Обяд: 250 грама варена риба, 250 грама салата от бяло зеле, подправена с лимонов сок, и чаша минерална вода.
Вечеря: 200 грама варен фасул, 100 грама кашкавал, 250 грама плодове по избор и чаша минерална вода или ябълков сок.