Тигровият хляб има много имена - Tijgerbrood, Tijgerbol, Dutch Crunch Bread и дори Giraffe Bread.
Хлебчетата се наричат така, защото повърхността им напомня на петната по гърба на тигъра. А петната се образуват, защото тестото за хляба се "оцветява" с помощта на специална паста от оризово брашно и захар преди печене.
Докато кашата изсъхва, тя придава на хляба златиста хрупкава и леко напукана коричка с дъвчаща, мека като дунапрен среда, която предизвиква пълен рай в устата.
Ето и необходимите продукти за тези апетитни Тиргови хлебчета :
Тигрови хлебчета
За тестото:
1 чаша + 2 супени лъжици соево мляко (можете да използвате всякакво мляко)
1/4 чаша вода
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица суха активна мая
2 чаши (280 грама) пълнозърнесто брашно
1 чаша (130 грама) универсално брашно
1 ч.л. сол
2 супени лъжици зехтин (можете да използвате всяко растително масло)
Оризова паста:
3/4 чаша (140 грама) оризово брашно
1 супена лъжица захар
2 ч.л.
1/2-3/4 чаша топла вода (използвах 1/2 чаша вода)
Приготвяне:
ЗАПОЧНЕТЕ С ТЕСТОТО
В хладката вода и млякото добавете маята и захарта и оставете да почине, докато сместа стане хубава и шупнала.
Добавете брашното, солта и олиото и омесете гладко, еластично тесто.
Оформете го на топка, поставете в намазнена купа, покрийте с домакинско фолио и го оставете настрана.
СЛЕД ТОВА ОФОРМЕТЕ ХЛЕБЧЕТАТА
Изчакайте тестото да удвои обема си.
След това разделете тестото на 6 порции по около 140 грама всяка.
Оформете всяка част на стегната топка с помощта на дланта си.
Поставете ги на разстояние една от друга, покрийте ги и ги оставете да починат, докато втасат.
БЪРЗА БЕЛЕЖКА:
Единствената промяна, която бих направила следващия път, когато пека холандски хрупкав хляб , е да използвам по-малки порции. Настоящият размер прави хлебчетата тежки. Идеални са за големи, огромни сандвичи!
СЛЕД ТОВА НАПРАВЕТЕ ЗАЛИВКАТА ОТ ОРИЗОВО БРАШНО
Докато топките тесто втасват, направете заливката от оризово брашно, като:
Разбийте оризовото брашно с вода, захар, олио и мая, докато получите гъста смес, която е почти като лепило.
Оставете го да престои, докато стигнете до предварително загряване на фурната.
След като сместа с оризово брашно шупне, намажете я върху всяко пухкаво хлебче. Аз предпочитам да използвам пръстите си за намазване на оризовата паста върху питките.
БЪРЗИ БЕЛЕЖКИ:
Ако топингът ви е сух, добавете малко вода към него. Освен това след второто втасване топките тесто са крехки. Така че, действайте внимателно. Това ще попречи на издуването на тестото.
НАКРАЯ ИЗПЕЧЕТЕ ТИГРОВИЯ ХЛЯБ
Именно оризовото брашно, намазано отгоре, придава отличителния петнист вид на Тигровия хляб .
Докато фурната прави своята магия, горният слой на кората ще се разцепи. Така че, дайте си време. Ако е необходимо, изчакайте още няколко минути, за да се появят тези кафяви напукани петна.
Да ви е сладко!