1 ч. ч. настъргана тиква
2 ванилии
1/ 2 к. л. джинджифил на прах
1/ 2 к. л. индийско орехче
1ч. л. канела
1/ 2 ч. л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
3 яйца
1 ч. ч. кафява захар
1/ 2 ч. ч. фино начукани лешници
1 ч. ч. бяла захар
5 ч. ч. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. растителна мазнина
1 щипка сол
В купа пресяваме брашното заедно с набухвателите, подправките и солта. В друга купа смесваме захарта и мазнината и разбиваме с миксер до пухкав крем. Добавяме яйцата едно по едно и разбъркваме към захарната смес.
Добавяме млякото и разбъркваме добре. Смесваме мократа и сухата смес, като добавяме брашното на части, докато се поеме изцяло. Разбъркваме добре до хомогенност. Добавяме тиквата и лешниците и разбъркваме. Изсипваме в намаслена и набрашнена форма
Печем в загрята до 180 *С фурна на опция вентилатор (или горен и долен реотан). Печем около 50-60 минути. Правим проба за готовност с дървено шишче - трява да е сухо. Изваждаме, оставяме за 10-15 мин. във формата и обръщаме върху поднос. Приготвяме по желание глазура от пудра захар и вода и заливаме кекса. Можем да сервираме и поръсен само с пудра захар.