Тиквен мед - истинският балсам за черния ви дроб: как да го направите
Подобно на много видове мед, тиквеният мед се използва и за медицински цели. Областите на приложение на този мед са много разнообразни.
Благодарение на лекия си слабителен и диуретичен ефект, тиквеният мед помага при запек и различни заболявания на дебелото черво. В същото време, поради високото си съдържание на витамини и каротин, този мед е отличен подобрител на имунитета и цялостния жизнен тонус.
Подпомага борбата с високия холестерол, атеросклерозата, намалява подуването на сърдечната недостатъчност. Употребата на тиквен мед също се препоръчва при затлъстяване.
Как да приготвим тиквен мед:
Ще ви трябва една узряла жълта тиква, за да приготвите меда.
Всичко, което трябва да направите, е да отрежете горната част и да премахнете вътрешността (семена и влакна).
Полученият голям отвор трябва да се напълни с всяка захар по ваш избор.
Покриваме горната част с отрязан връх и я оставяме на хладно място за десет дни.
Най-добре е да поставите тиквата в по-голяма купа, тъй като тя ще омекне с времето и ще бъде трудно да се движи.
През това време захарта ще се разтвори в тиквения сок. Щом захарта се разтвори, махаме капака и изсипваме получената течност в стъклен буркан.
Ако случайно на капака на тиквата е попаднала плесен, това не е голяма работа. В този случай направете дупка в дъното на тиквата и през нея изсипете меда в буркана.
Поддържане на тиквен мед.
Най-добре е да съхранявате меда в хладилника в чист стъклен буркан с капак. Срокът на годност е около един месец.
И как ще използвате този мед е ваш избор. Можете да подсладите чая с него, можете да го консумирате самостоятелно 2-3 пъти на ден, по 2-3 супени лъжици всяка, можете да го използвате като пълнеж за палачинки или да измислите свой собствен вариант, всичко зависи от вашата фантазия. Консумирайте го толкова дълго, колкото искате. Ако не ви е достатъчно, можете да приготвите веднага повече от 2-3 тикви.
PS Ако по някакъв случай не можете (или не обичате) да консумирате мед, направен от захар, напълнете съдържанието на тиквата с истински пчелен мед.