1 тиква цигулка (около 700 г)
3/4 ч.ч. нарязан на кубчета кромид
1 ч. ч. нарязан праз
1 с. л. качествен зехтин
1/2 ч. л. сол
1/4 ч. л. смлян черен пипер
1/2 ч. ч. пилешки бульон
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. пълномаслена сметана
За украса:
1/4 ч. ч. счукан шам фъстък
няколко стръка пресен кервел (див кервиз), копър, пресен естрагон или див лук
Поставете обелената и нарязана на кубчета тиква, лука, праза, зехтина, солта, черния пипер, бульона и водата в голяма тенджера. Оставете да заври, похлупете, намалете огъня и оставете да къкри 20 мин. Пасирайте до гладка смес (до този етап супата може да се приготви предния ден, да се прибере в хладилника или да се замрази). Преди сервиране добавете сметаната и оставете да заври. Поднесете я, гарнирана с шам фъстък и стръкче кервел, магданоз или поръсена с естрагон или див зелен лук.