1/2 чаша печена тиква цигулка, намачкана
1/2+ още малко чаша пълнозърнесто брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 с.л. зехтин екстра върджин
1/3 ч.л. сол
1 ч.л. сушен лук
1-2 ч.л. пресен розмарин, накълцан
черен пипер и морска сол за поръсване
Намачкайте тиквата много добре. Смесете бакпулвера в 1/2 чаша пшеничено брашно. Добавете всички съставки към намачканата тиква и месете 2-3 минути, докато се получи меко тесто. Тестото може да е сухо и трошливо в началото, но с месенето ще омекне, когато поеме тиквата напълно. С ръце оформете на топка.
Използвайте малко брашно, за да разточите тестото върху пергаментова хартия - на колкото се може по-тънък лист. С нож оформете крекерите (без да ги разделяте!). Поръсете с малко морска сол и я притиснете към тестото. Печете в предварително загрята фурна (около 180 градуса) за 15 минути. Разделете крекерите по направените разрези и печете на170 градуса още 7-8 минути, докато станат хрупкави. Поразбъркайте крекерите в тавичката на 6-тата минута от печенето, така че тези от средата да се преместят към външния ръб.
Охладете готовите крекери напълно, преди да ги приберете. Съхраняват се в хереметически затворен съд и издържат няколко седмици.