масло - 1 с.л., за тиквеното пюре
тиква - 350 г обелена и нарязана на малки кубчета
прясно мляко - 10 мл
сол - 1/4 ч.л.
индийско орехче - 1 щипка
брашно - 500 г бяло, за тестото
мая - 20 г прясна
захар - 1 ч.л или мед
вода - 100 мл
сол - 1 1/2 ч.л.
тиквени семки
Маслото се разтопява в дълбок тиган, добавя се тиквата и се задушава. Сипва се млякото и щом кипне, огънят се намалява. Задушава се около 10 мин или докато тиквата омекне. Подправя се със сол и индийско орехче. Тиквата се пюрира и се охлажда.
За тестото маята се разтваря в малко вода със захарта или меда. Отгоре се поръсва с малко брашно и се оставя да втаса за около 15 минути. Добавят се брашното, тиквеното пюре, малко от тиквените семки, сол. Сипва се и вода, за да се получи меко тесто.
Размесва се добре, покрива се с кърпа и се оставя да втаса около час или докато обемът на тестото се удвои. Втасалото тесто се премесва и се оформят малки кръгли хлебчета. Оставят се да втасат за около 1/2 час, а фурната се загрява на 200 градуса.
Хлебчетата се намазват с кашичка от брашно и вода, поръсват се с остатъка от тиквеното семе и се пекат в долната част на фурната на 200 градуса около 40 минути.