1 пакет готови кори за баница
1.5 кг тиква
100 гр масло
1 ч.ч. смлени орехи
захар
канела
индийско орехче
ванилия
за заливката:
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
щипка сода бикарбонат
1 ванилия
масло
за глазурата:
сокът от половин лимон (малък)
пудра захар
1с.л. вода
Почистваме и рендосваме тиквата на ситно. (Може да се нареже в блендера.) Разтопяваме маслото. Намазваме тавата с масло и слагаме отгоре една кора.
Взимаме втора кора, намазваме я с масло. Върху й слагаме друга кора. Поръсваме я с малко канела, няколко зрънца индийско орехче и малко ванилия. Отгоре слагаме от настърганата тиква (около 4 с.л.). Разпределяме я равномерно, като гледаме да не стига чак до краищата на кората. Поръсваме тиквата със захар на вкус. Слагаме от смлените орехи - около 2 с.л. Двете кори завиваме на руло и го слагаме в тавата. Така завиваме всичките кори.
След като наредим рулата в тавата ги нарязваме напречно, така че да се получат квадратчета. Приготвяме заливката от яйцата млякото, содата и ванилията. Заливаме с нея квадратчетата, като гледаме да я разпределим равномерно. Отгоре слагаме малки парченца масло.
Печем на умерена фурна. Ако сме сложили повече тиква трябва да печем повече време, ако тиквата е по малко, може да е на по силна фурна за по-кратко.
Правим глазура от лимонов сок, малко вода и пудра захар до получаването на гъста каша. Слагаме я върху готовия тиквеник.