Поверието гласи, че един много учтив човек започнал да нарича тиквата „виква",защото не можел да се обръща на „ти" към такова безценно растение. И в това има логика. Още от най-стари времена хората открили полезното употребление на тиквата. Защо тиквата е толкова специална и полезна за здравето ни?
Меката част на тиквата съдържа твърде много от важните микроелементи -калий, калций, магнезий, фосфор. Също и витамини от група В, РР фактор. Тиквата е богата на провитамин А - бетакаротин.Това съединение е естественият щит на организма срещу вредното влияние на околната среда, то защитава клетките от раково израждане. Меката част на тиквата изобилства от пектини - влакна,които меко изчистват стомашно-чревния тракт и подпомагат извеждането на радионуклеотидите от организма и тялото ни.
Учени са установили, че семките са най-полезната част от тиквата, като редом с другите лечебни свойства притежават и силата на афродизиак.Специалистите обясняват „родството" им с виаграта с факта, че стабилизират кръвното налягане и засилват оросяването на органите с кръв. Всички тези функции са много важни за удовлетворителния сексуален живот.
При какви заболявания да използваме тиквата?