Понякога обикновените варени картофи или пържени са толкова досадни, че искате нещо ново. Картофената запеканка с тиквички ще бъде прекрасно решение за разнообразяване на ежедневното ви меню. Освен това лятото е в разгара си и това е най-подходящото време за леки кулинарни изкушения.
Младите тиквички са добра опция както в зеленчукови ястия, така и в месни. И си представете колко вкусни ще са те, ако ги изпечете в нежен домашен сос бешамел с картофи и шунка. Довършителната щриха на картофения гювеч ще бъде два вида сирене. Възможно ли е да откажете такъв невероятен обяд.
Съставки
Картофи 900 g
тиквички 2 бр.
Масло 50 g
Мляко 500 мл
Пшенично брашно 50 g
Моцарела 250 g
шунка 200 g
пармезан 50 g
Зехтин 50 мл
Сол 1 ч.л.
Черен пипер (смлян) на вкус
готвене
Направете сос бешамел. За него разтопете маслото в тенджера, добавете брашното и разбъркайте до получаване на хомогенна маса. Доведете масата до кипене, като бъркате непрекъснато. Изсипете млякото на тънка струя, без да спирате да бъркате. Оставете сосът да заври и гответе, докато се сгъсти. Добавете 0,5 ч.л. сол и черен пипер.
Обелете картофите и сложете в купа. Налейте малко вода и сложете в микровълновата с пълна мощност за 5 минути. Охладете, нарежете на филийки заедно. Обелете тиквичките и също нарежете на филийки.
Намажете дъното на формата с малко сос бешамел. Сложете слой картофи, сол и черен пипер. Оформете слой тиквички, изсипете зехтин.
След това слой шунка, нарязана на филийки, след това слойс сирене, сос и поръсете с настърган пармезан.
Повторете слоевете. Намажете последния слой със сос и поръсете с пармезан. Печете на 200 градуса за 40 минути.
Ароматната и вкусна запеканка с картофи и тиквички е достойна дори за празнична трапеза.. Една проста рецепта за вкусно ястие винаги е хубаво да имате под ръка. Какви зеленчукови гювечи готвите вие?