Това са две рецепти, които не изискват дълго висене пред тигана, защото се правят на фурна, а стават по-вкусни от обикновените пържени тиквички. И двете рецепти се правят бързо и също толкова бързо се изяжда съдържанието им, защото са уникално вкусни!
Тиквички на пръчици във фурната
Днес ще ви разкажем за две прости рецепти от тиквички във фурната. Тези ястия са вкусни, здравословни и диетични.
Сочна, ароматна хрупкава кора е находка за тези, които са на диета . И на вкус - по-добре от пържени.
Тиквички с подправки във фурната
СЪСТАВКИ
3-4 млади тиквички
1 ч.
3 скилидки чесън
1 ч. л.сол
1 ч. л. растително масло
50 г твърдо сирене
ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете тиква на около 7 см дълги филийки, добавете сол, добавете растително масло.
В отделна купа смесете растително масло, подправки, настъргано сирене и мляно чесън. Потопете тиквичките в тази панировка и ги поставете във фурната
Печете тиквички във фурната, загрята до 200 градуса за 15-20 минути.
Сервирайте горещи със заквасена сметана или сос от кисело мляко. Приятен апетит!
Хрупкави тиквички в галета на фурна
СЪСТАВКИ
2-3 малки тиквички
1 ч. л сол
1 с. л. брашно
1 с. л. галета или сусам
2 яйца
1 с. л. заквасена сметана
0,5 ч. л. куркума
0,5 ч. л. сух чесън
ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете тиквичките на около 7 см триъгълници. Осолявате и оставяте да престоят 15 минути. Премахваме остатъците от влага с хартиена кърпа.
- Изушените тиквички се слагат в торба и се смесват с брашно.
- Смесете с галета или сусам и подправки.
- Разбийте яйцата със заквасена сметана и щипка сол.
Алтернативно, натопете тиквичките в яйцето, след което оваляюте добре с галетата.
Поставете панираните тиквички на тава за печене и печете във фурна, загрята до 220 градуса в режим на конвекция за 15 минути. Ако във фурната няма въздушен поток, печете тиквички за 5-7 минути от едната страна, след това извадете, обърнете на другата страна и ги изпратете в пещ за още 5 минути.
Сервирайте хрупкавите тиквички със заквасена сметана или чеснов сос. Приятен апетит!