яйца - 4 жълтъка и 4 белтъка, за блата
захар - 150 г пудра
брашно - 120 г
нишесте - 30 г
какао - 1 с.л. натурално
ликьор - 30 г Амарето, за напояване на блата
кафе - 2 к.ч. силно еспресо, за напояване на блата
яйца - 5 жълтъка, за крема
захар - 120 г пудра, за крема
Маскарпоне - 700 г сирене
ванилия - 1 пакетче или ампула
желатин - 12 листа бял
ром - 4 мл
лимони - 2 с.л. лимонов сок
захар - 1 с.л.
сметана - 200-300 мл течна
ванилена захар - 1 пакетче
какао - на прах, за поръсване
За да приготвите блата, първо разбийте жълтъците с половината от пудрата захар. Отделно разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг и накрая ги разбийте с останалата пудра захар, предвидена за блата. Трябва да станат много твърди. Разбъркайте внимателно белтъците към жълтъците. Пресейте брашното с нишестето и ги разбъркайте към белтъчено-яйчната смес.
Накрая объркайте и с какаото. Сипете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене и сложете блата да се пече за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Готовия блат оставете леко да се охлади и го извадете върху решетка. Щом напълно изстине, го залейте със смес от ликьора и силното еспресо.
За приготвянето на крема предварително накиснете желатина в студена вода, за да се размекне. На водна баня (не вряща вода) разбийте заедно жълтъците, пудрата захар за крема, ванилията, докато станат на пяна. Изстискайте размекнатия желатин и го добавете към леко затопления ром и лимонов сок.
Сипете тази желатинова смес към яйчната и разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади. След това я разбийте и смесете добре с Маскарпонето. Отделно разбийте течната сметана с ванилената захар и я добавете към вече започващата да се желира яйчна смес.
С така приготвения крем се покрива блата плътно и се заглажда добре. Оставя се в хладилник за 4-5 часа. Преди да поднесете нарежете Тирамисуто на квадратни парчета. Поднесете Тирамису пастичка, поръсена обилно с какао.
Забележка: в зависимост от големината на тавичката десертът може да се приготви и на 2 или повече пласта, като всеки блат се сиропира внимателно и се завършва с Маскарпоне-крема.