За тестото:
450-500 гр брашно
140 гр масло (на стайна температура)
130 гр захар
2 яйца
1 ванилия
5 гр бакпулвер
70 мл прясно мляко
За плънката:
2 яйца
100 гр захар
100 гр нарязан ситно млечен шоколад
3 с.л. силно кафе
1 капсула (2 мл) есенция ром
20 гр нишесте
250 гр маскарпоне
250 гр рикота (несолена извара)
От посочените продукти се замесва средно меко, нелепкаво тесто. Оставя се настрана, докато се приготви плънката.
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се маскарпонето и рикотата и се бърка с тел, докато се махнат всички бучки. Прибавя се нарязаният (или настърган) шоколад, кафето, ромовата есенция, нишестето, и отново се бърка с тел, докато сместа стане хомогенна.
От приготвеното тесто се отделя малка част, от която се оформя украсата на пая. Останалото тесто се разточва на набрашнен плот на кора с големината на формата за пай. Кората се прехвърля във формата, набожда се с вилица. Отгоре се разпределя плънката. Над плънката се поставя украсата (лентички или изрязани предварително формички от заделеното тесто). Паят се пече на 180 градуса около 30-35 мин.