За тестото:
3 яйца
100 гр. захар
бакпулвер
10 гр. инстантно кафе
50 мл. прясно сварено кафе, охладено
сол
150 гр. брашно
За крема:
3 жълтъка
100 гр. пудра захар
250 гр. сирене Маскарпоне
150 мл. гъста сметана
шушулка ванилия (по желание)
За сиропа:
200 мл. сварено кафе + алкохол по Ваш вкус (ром, марсала, коняк, амарето и пр.)
За блата:
Загрейте фурната на 180 градуса; покрийте тавичката с хартия за печене. Отделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците с малко сол и лимонов сок, като постепенно добавяте захарта, докато се образуват твърди връхчета. Смесете охладеното кафе жълтъците и излейте върху белтъчния сняг, като бавно разбърквате, така че да не спадне обемът. Смесете брашното с бакпулвера и инстантното кафе и излейте върху белтъците, като бъркате колкото да няма видими следи от белтъците (не бъркайте прекалено!). Прехвърлете в тавичката и печете около 30 минути, като проверявате със суха клечица. Оставете да изстине напълно и разрежете на две хоризонтално.
За крема:
Разбийте жълтъците със захарта до лъскава пяна (трябва да се стича на лентичка), прибавете и шушулката ванилия (само вътрешността). Сложете на водна баня за 20 минути, като бъркате от време на време. Докато кремът изстива, разбийте сметаната и прибавете маскарпонето. Щом всичко изстине добре, излейте маскарпонето върху жълтъците и объркайте много добре, след което добавете и разбитата сметана.
Асемблиране:
Напоете долния блат със сместа от кафе и алкохол. Отгоре нанесете половината от крема и сложете горния блак. Напоете и него много добре. Нанесете другата половина крем и заравнете добре или направете шарки на повърхността за украса. Разрежете на пастички и поднесете поръсени с какао на прах.