Тирамисуто отдавна се е превърнало в легенда. Този десерт има доста вариации и задължително присъства в менюто на изисканите ресторанти по цял свят.
В оригиналната рецепта се използват бишкоти Savoyardi, които обаче са по-скъпички и ги няма в кварталния магазин. За щастие спокойно може да ги замените с обикновени бишкоти или дори бебешки бисквитки - пасват идеално!
5-минутно домашно Тирамису
Продукти:
бишкоти (каквито намерите, важното е да поемат добре течността)
кафе
сирене Маскарпоне
сметана
захар
ванилия
какао на прах
яйчен жълтък
ако имате - ароматно вино Марсала или друг ароматен алкохол
Приготвяне:
В купа смесете маскарпонето (1 кофичка от 500 гр.), заквасена сметана, 1 жълтък, захар на вкус (най-добре пудра) и ванилия. Разбийте до гладка смес, като може да нагодите количествата на продуктите на вкус.
По обем продуктите са както следва - от повече към по-малко количество: маскарпоне, сметана, жълтък, захар, ванилия.
Подредете бишкотите в подходяща форма, като ги потапяте в силно кафе, след което направете няколко слоя от тях, редувайки ги с крема. За аромат добавете в кафето вино Марсала (както е в оригинала) или друг ароматен алкохол.
Отгоре завършете десерта с крем и загладете добре.
Поръсете с какао на прах през сито, може да е натурално или подсладено какао.
Пъхнете десерта в хладилника за около половин час.