Ако сте били в Гърция, то със сигурност познавате вкуса на тамошния вариант на нашенската баница със сирене - Тиропита . Оказва се, че съвсем не е трудно да си я приготвим у дома, при това не трябва да сме много добри с точилката, за да ни се получи.
Тиропита - гръцка баница със сирене
Продукти:
За тестото:
- 350 г брашно
- 175 г хладка вода
- 45 г олио
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 супени лъжици оцет
- нишесте
ЗА ПЪЛНЕЖА:
- 400 г фино бяло сирене (фета)
- 2 яйца
- 200 г гъсто кисело мляко/заквасена сметана
Приготвяне:
Замесете средно меко, нелепнещо тесто от посочените продукти. Месете го 5 минути, след което го разделете на 10 топки. Всяка топка потопете обилно в нишесте.
Снимка: YouTube
Покрийте топките и ги оставете да починат 20 минути.
Тава с размер 32 см се намазва обилно с олио (масло). Поставете 5 топки върху набрашнена работна повърхност и сплескайте всяка с длан до размера на малка чиния и ги наредете една върху друга. Между тях сипете нишесте.
Разточете всички заедно на една голяма кора.
Снимка: YouTube
Поставя се в тавата, но така че краищата леко да излизат от нея. Вътре се разпределя плънката от сирене и кисело мляко, а отгоре се покрива с втората кора от останалите 5 топки.
Снимка: YouTube
Полейте отгоре с малко олио (разтопено масло), завийте краищата на долната кора навътре и нарежете на кубчета.
Снимка: YouTube
Пече се 50 минути в загрята фурна на 180 градуса.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube