Ще си спомняте този вкус след първата глътка: кисело-сладка рубинена сладост с подчертан аромат на плодове
Не забравяйте да направите домашно направена сливова напитка. За това ви предлагаме 5 доказани рецепти. Те се различават помежду си чрез технология за приготвяне и набор от съставки, но винаги се получава продукт с отлично качество.
За подготовката на питиетата е подходящ всеки сорт сини сливи , но най-вкусната напитка е произведена от плодове от тъмни сортове
Рецепти със сливи
Класическа водка със сини сливи
Състав :
2 кг сини сливи
800 мл водка
800 грама захар
Подготовка :
Сливите се измиват, премахват се костилките. Нарежете на малки парченца, поставете в буркани. Изсипете сливите с алкохола, така че да ги покрие напълно. Затворете бурканите с капаци, разклатете. Оставете бурканчетата на тъмно място в продължение на 30 дни.
След 30 дни внимателно излейте течността в бутилка с коркова тапа, а останалите парчета със захар оставете на хладно място в продължение на 7 дни. След това смесете получения сироп с водката и оставете за още 30 дни.
Сливово вино с подправки и мента
Състав :
2 кг сини сливи
400 г захар
800 мл водка
1 пръчка канела
2-3 клонки мента
10 грама ванилия
Подготовка :
Сложете почистените сливи в трилитров буркан, добавете мента, канела, ванилия, захар, излейте водата, оставете за 40 дни.
След това продължете по предходната рецепта.
Бърз ликьор с портокалова кора
Състав :
1 кг сини сливи
2 кг захар
2 литра водка
портокалова кора 1
Подготовка :
Измийте сливите, отстранете костилките, преминете през месомелачката, оставете за 2 часа, след това изцедете сока.
Изсипете сок в стъклена бутилка, добавете захарта и кора от портокал, разбъркайте, налейте водата. Запушете бутилката, оставете я за една седмица на тъмно място. Всеки ден разклащайте бутилката.
Вино от сини сливи
Състав :
0,5 кг сушени сини сливи
2 литра водка
1 кг захар
1 щипка лимонена киселина
Подготовка :
Добавете всички съставки в трилитров буркан, разбъркайте. Оставете за 2 седмици на тъмно място.
Сливов ликьор
Състав :
5 кг сини сливи
0,5 литра вода
2,5 кг захар
Подготовка :
Приготвените сливи без костилки се слагат в стерилизирани буркани. Добавете захар, добавете малко вода. Затворете с фолио, оставете на топло за 3 дни.
След появата на явни признаци на ферментация, поставете капаците на бурканчетата. Оставете около месец преди края на ферментацията.
Продуктът се филтрира, излива се в бутилки за по-нататъшно съхранение на хладно тъмно място. След 10 дни сливицата може да бъде консумирана
Можете да увеличите степента на готовия продукт, ако добавите още водка. Но не степента е важна за домашно приготвените алкохолни напитки , а приятната атмосфера, в която да ги изпиете. Използвайте умерено и споделяйте нашите рецепти с приятели!