Лукът е прост, но в същото време много полезен и универсален продукт във всяка кухня. Използва се за приготвяне на различни ястия, включително десерти. Лукът може да бъде пържен, варен, печен, карамелизиран, кисел или сладък. Ето защо не е трудно да добавите този продукт в менюто дори на най-придирчивия ценител на кулинарията. Не всеки обаче знае как да избере подходящия лук за определена рецепта. Така че в тази статия ще ви кажем какви видове лук има и как да ги използвате в готвенето. Приятно четене, скъпи читатели!
За какво се използват различните видове лук
1. Жълт лук
Първият и най-универсален лук има жълта кора. Острият аромат на този вид се дължи на високото му съдържание на сяра. По време на готвене той придобива деликатен и сладък вкус. Жълтият лук се затопля добре, затова се използва за печене и карамелизиране.
За да се карамелизира лукът, той трябва да се пържи дълго време в голямо количество мазнина на слаб огън. По време на процеса на пържене лукът придобива приятен златист оттенък и става сладък. По желание можете да добавите и малко количество захар или течен мед към тигана с лук. Обикновено една чаена лъжичка се използва за една средна глава лук. Карамелизираният лук върви добре със салати, омлети, хамбургери и печена риба.
Можете също така да поставите лук под месото, докато печете. Накисва се в месен сок и става сочен и ароматен. А ако просто искате да запържите лука, препоръчваме да използвате масло. Задушете нарязания лук в тигана с масло за около десет минути. Не забравяйте да бъркате постоянно, за да не загори.
2.
Червеният лук се добавя към бургери и се използва за сандвичи и пържоли от червено месо. Нарежете го на тънки пръстени и го мариновайте. За маринатата ще ви трябват една супена лъжица захар, една чаена лъжичка оцет и две супени лъжици вода. Смесете всичко и сложете на котлона, оставете да заври. След това залейте пръстените лук с варената марината и оставете за тридесет минути. Можете да покриете с капак, за да помогнете на лука да се задуши по -добре. Между другото, ако не харесвате острия вкус на лук, можете да залеете нарязания лук с вряла вода. И след това да го добавите към салати и различни сосове.
3. Бял лук
Белият лук има светлобяла кора. Вкусът е мек и не толкова интензивен, колкото на жълтия и червения. Обикновено се използва в различни супи и салати. Също така, белият лук е незаменима съставка в мексиканските рецепти. Нарязва се на малки кубчета и се сервира с начос, бурито, тако и месни ястия.
Ако искате да добавите хрупкава текстура към предястията, нарежете белия лук на тънки полумесеци. Може също да се маринова и използва при печене на солени храни.
Сега вече знаете основните тайни на лука и няма да се колебаете какъв вид точно да използвате следващия път!
Желаем ви приятно готвене!