То било цяла наука! Ето за какво се използват различните видове лук:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
То било цяла наука! Ето за какво се използват различните видове лук:
11226
Снимков материал: pixabay.com
То било цяла наука! Ето за какво се използват различните видове лук:

Лукът е прост, но в същото време много полезен и универсален продукт във всяка кухня. Използва се за приготвяне на различни ястия, включително десерти. Лукът може да бъде пържен, варен, печен, карамелизиран, кисел или сладък. Ето защо не е трудно да добавите този продукт в менюто дори на най-придирчивия ценител на кулинарията. Не всеки обаче знае как да избере подходящия лук за определена рецепта. Така че в тази статия ще ви кажем какви видове лук има и как да ги използвате в готвенето. Приятно четене, скъпи читатели!

За какво се използват различните видове лук

видове лук

1. Жълт лук

жълт лук

Първият и най-универсален лук има жълта кора. Острият аромат на този вид се дължи на високото му съдържание на сяра. По време на готвене той придобива деликатен и сладък вкус. Жълтият лук се затопля добре, затова се използва за печене и карамелизиране.

За да се карамелизира лукът, той трябва да се пържи дълго време в голямо количество мазнина на слаб огън. По време на процеса на пържене лукът придобива приятен златист оттенък и става сладък. По желание можете да добавите и малко количество захар или течен мед към тигана с лук. Обикновено една чаена лъжичка се използва за една средна глава лук. Карамелизираният лук върви добре със салати, омлети, хамбургери и печена риба.

риба с лук

Можете също така да поставите лук под месото, докато печете. Накисва се в месен сок и става сочен и ароматен. А ако просто искате да запържите лука, препоръчваме да използвате масло. Задушете нарязания лук в тигана с масло за около десет минути. Не забравяйте да бъркате постоянно, за да не загори.

2.

Червен лук

червен лук

Червеният лук се добавя към бургери и се използва за сандвичи и пържоли от червено месо. Нарежете го на тънки пръстени и го мариновайте. За маринатата ще ви трябват една супена лъжица захар, една чаена лъжичка оцет и две супени лъжици вода. Смесете всичко и сложете на котлона, оставете да заври. След това залейте пръстените лук с варената марината и оставете за тридесет минути. Можете да покриете с капак, за да помогнете на лука да се задуши по -добре. Между другото, ако не харесвате острия вкус на лук, можете да залеете нарязания лук с вряла вода. И след това да го добавите към салати и различни сосове.

3. Бял лук

бял лук

Белият лук има светлобяла кора. Вкусът е мек и не толкова интензивен, колкото на жълтия и червения. Обикновено се използва в различни супи и салати. Също така, белият лук е незаменима съставка в мексиканските рецепти. Нарязва се на малки кубчета и се сервира с начос, бурито, тако и месни ястия.

бял лук ястия

Ако искате да добавите хрупкава текстура към предястията, нарежете белия лук на тънки полумесеци. Може също да се маринова и използва при печене на солени храни.

Сега вече знаете основните тайни на лука и няма да се колебаете какъв вид точно да използвате следващия път!

Желаем ви приятно готвене!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft