Омесва се тесто, кората се пълни със сирене, режат се филийки, които се нареждат една до друга и се заливат с млякото и сиренето. Погачата със сирене , която носи оригиналното име Пенурлия , е по-мека от пух, а вкусът и ароматът ще ви накарат да се влюбите. По-долу прочетете рецептата.
Погача Пенурлия
Необходими продукти:
- 850 гр. брашно (бяло меко)
- 500 мл топло мляко
- 1 пак.суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 2 равни лъжички сол (ако сиренето е осолено, след това добавете по-малко сол)
За плънката:
- 2-3 яйца
- 300 г сирене
И още:
- 80 г масло или мас
- 100 мл мляко
Начин на приготвяне:
Активирайте маята, след което омесете тестото от посочените съставки (аз използвах инстантна суха мая, така че веднага го замесих с останалите съставки, без активация). Замесете средно твърдо тесто, покрийте го и оставете да втаса малко повече от 20 минути. През това време пригответе плънката, а в малка купа разтопете маслото.
Разточете тестото на голяма правоъгълна кора с дебелина около половин сантиметър. Отделете две супени лъжици от плънката (за заливане отгоре), след което намажете кората по цялата повърхност. Не нанасяйте до самия край, за да не изтече при сгъване.
След това навийте кората, нарежете на парчета, за да получите приблизително 12-15 на брой. Всяко парче се потапя в разтопеното масло (мас), след което се нарежда в тава, която не е необходимо да се застила с хартия или да се намаслява.
Покрийте погачата и я оставете да втаса за 30-40 минути, докато удвои добре обема си. Смесете млякото и останалата плънка и залейте баницата преди печене.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути, след това още 30 минути на 160 градуса. Задължително покрийте пенурлията с хартия за печене в момента, в който намалите температурата, за да не почернеят яйцата и сиренето.
Да ви е сладко!