Ако последните няколко години не сте пресекли в пещера, със сигурност сте запознати с термина глутен . Независимо от това дали го избягвате в диетата си или не, вероятно знаете какво причинява на тялото. Въпреки това, знаете ли какво прави глутенът с храните?
Глутен е колекция от протеини, които могат да се намерят в пшеничното брашно. Всяко пшенично брашно съдържа два протеина - глутенин и глиадин, а когато се добави вода, тези протеини се свързват и създават "еластична мрежа протеини", която познаваме като глутен. Основна характеристика на глутен е неговата възможност да се надува като балон, и това е причината, поради която хляба расте.
Във видеото можем да видим две топки тесто - в едната има много глутен, а другата е направен от брашно за торти с много малко протеин, който създава глутен.