Нахут , леблебия , сланутък – това са имена на едно и също зърно, богато на протеини бобово растение. Наподобява соята със светлокафяв цвят, а начините за приготвянето му са много и различни.
Може да се използва като яхния, смлян като брашно за приготвяне на хляб, но също така нахутът може да се яде пържен, като семена. Разбира се не можем да спрем дотук, нахутът е страхотна добавка към супи, а ако го смелите в блендер, като добавите малко зехтин и подправки, ще стане страхотен пастет за хляб. Освен това обаче нахутът притежава множество лечебни свойства, заради което нутриционистите го нарекоха билката на бъдещето :
Помага в борбата с диабета
Проучванията показват, че диабетици тип 1, които често консумират храни, богати на растителни фибри, имат намалени нива на глюкоза, а диабетици тип 2 могат да подобрят нивата на кръвната захар, липидите и инсулина. Експертите препоръчват 21-25 грама диетични фибри на ден за жените и 30-38 грама за мъжете.
Запазва здравето на костите
Желязо, фосфати, калций, магнезий, манган, цинк и витамин К, съдържащи се в нахута, допринасят за здравето и здравината на костите. Въпреки това трябва да се внимава, когато става въпрос за тези минерали, тъй като твърде много фосфор и твърде малко калций могат да доведат до отслабване на костите.
Намалява кръвното налягане
Една от най-важните промени, които трябва да направите, за да понижите кръвното си налягане, е да ядете храни с ниско съдържание на натрий, а нахутът е точно това. Освен това съдържа и калий, който е също толкова важен за нормализиране на кръвното налягане.
Нахутът е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Докато разтворимите фибри помагат за поддържане на жлъчката под контрол, неразтворимите фибри ускоряват храносмилането и помагат при загуба на тегло. Те също ви карат да се чувствате сити за по-дълъг период от време.
Добър източник на протеин за вегетарианци
За вегетарианците протеините, които лесно могат да се набавят от храни от животински произход, не са достъпни. За да компенсират липсата на протеин, най-добрият избор за тях би бил нахутът и пълнозърнестите храни. Нахутът е добър източник на протеин без добавяне на калории и ненаситени мазнини.
Манган за производство на енергия в тялото
Манганът е минерал, който помага на тялото да произвежда енергия. Една чаша нахут два-три пъти седмично е достатъчна, за да заредите батериите за цяла седмица. Най-добрият начин е да ги ядете като лека закуска или да ги приготвите с малко сол.
Нахутът е богат на желязо и е важна естествена добавка за жените
Нахутът е богат на желязо и е важна естествена добавка за менструация, кърмещи или бременни жени. Подрастващите деца също имат полза от включването на нахут в диетата си.
Стабилизира нивото на захарта в кръвта
Активните фибри в нахута ще ви помогнат да поддържате кръвната захар под контрол. Ако сте резистентни към инсулин или имате диабет, нахутът е полезен и осигурява постоянна бавно изгаряща енергия.
Добре е за сърцето ви
Редовното приемане на нахут помага за намаляване на LDL или лошия холестерол в тялото ви. Високият холестерол може да причини увреждане на мозъка и сърдечни заболявания, а нахутът е естествен начин за понижаване на лошия холестерол в тялото ви.
Нахутът също така съдържа големи количества фолиева киселина и магнезий, които са полезни за очите и увеличават притока на кръв.
Нахутът съдържа фитохимикали, които действат като антиоксиданти. Това растение намалява риска от рак на гърдата, предпазва от остеопороза и горещи вълни по време на менопаузата.