ТОВА е вкусът на моето детство! Кекс Ореховка по рецептата на любимата ми баба - ненадмината до днес!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ТОВА е вкусът на моето детство! Кекс Ореховка по рецептата на любимата ми баба - ненадмината до днес!
ТОВА е вкусът на моето детство! Кекс Ореховка по рецептата на любимата ми баба - ненадмината до...
24355
ТОВА е вкусът на моето детство! Кекс Ореховка по рецептата на любимата ми баба - ненадмината до днес!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Страхотен вкус, невероятен аромат, деликатна текстура, оригинална глазура - всичко това се комбинира в този Кекс Ореховка , направен от най-простите съставки. Този десерт ще бъде чудесно допълнение към сутрешната ви чаша кафе или ще служи като обилна и вкусна закуска на работа.

Рецептата е от категорията "стари тефтери", където фигурира под името Агнеса, но ние у дома си го наричаме Кекс-Ореховка, защото така му викаше и баба :) Ето необходимите продукти:

Кекс Ореховка

Необходими продукти за форма с размери 29 см х 39 см:

Тесто:

  • 6 белтъка;
  • Шипка сол;
  • 250 г масло;
  • 200 г пудра захар;
  • 1 супена лъжица ванилова захар;
  • 250 г смлени орехи (може и лешници);
  • 150 г брашно.

Глазура:

  • 6 жълтъка;
  • 300 г пудра захар.

Приготвяне:

Разбийте белтъците с щипка сол до твърди връхчета. Маслото се разбива с пудрата захар и ваниловата захар до получаване на бяла хомогенна маса. Докато продължавате да разбивате маслото, добавете в купата смлените орехи и след това брашното.

лешници в купата

Снимка: dzen.ru

Внимателно добавете разбитите белтъци в тестото. Разпределете тестото равномерно върху тава, застлана с хартия за печене.

орехово тесто

Снимка: dzen.ru

Печете ядковия сладкиш на 180°C за 20 минути.

За да приготвите оригиналната глазура, разбийте жълтъците с пудрата захар и разпределете равномерно върху още горещия кекс.

жълтъчна глазура

Снимка: dzen.ru

Оставете сладкиша докато изстине напълно и стегне глазурата. Нарежете ореховия кекс на порции и сервирайте.

кекс ореховка

Снимка: dzen.ru

Да ви е сладко!

парче Агнеса

Снимка: dzen.ru

 

Заглавна снимка: колаж "За Жената"

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft