Това е единственото сладко, което правим вкъщи, баба ме научи на него и децата го обожават, а колко е лесно за приготвяне

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Това е единственото сладко, което правим вкъщи, баба ме научи на него и децата го обожават, а колко е лесно за приготвяне
Това е единственото сладко, което правим вкъщи, баба ме научи на него и децата го обожават, а...
207143
Това е единственото сладко, което правим вкъщи, баба ме научи на него и децата го обожават, а колко е лесно за приготвяне
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е моята изпитана рецепта за домашен конфитюр от кайсии.

Някой казват на този конфитюр от кайсии „сладко“, но сладкото е съвсем различно и обикновено плодовете се киснат във варов разтвор. В този конфитюр от кайсии има парченца от ароматния плод и е много подходящ за торти и сладкиши.

Естествено, че с него може да намажете топли палачинки, филийки, гофрети и да имате една чудесна закуска.

 

Необходими продукти: 2 кг. изчистени от костилките добре узрели кайсии, 1 кг. захар (купувайте винаги качествена захар, на която можете да се доверите), 1 равна чаена лъжичка лимонена киселина.

 

Приготвяне на конфитюр от кайсии:

Бланширайте почистените от костилките кайсии във вряща вода за не повече от 1 минута и веднага ги прехвърлете в ледено студена вода. Този метод се нарича шокиране. Рязкото затопляне и охлаждане на плодовете ще ви помогне лесно да обелите кайсиите. След охлаждането прехвърлете плодовете в гевгир да се отцедят. Кайсиите задължително е необходимо да се обелят. Не се притеснявайте, тази операция не отнема много време.

Обелените кайсии сложете в тенджерата, в която ще варите вашия конфитюр. Засипете ги равномерно със захарта и ги приберете в хладилник. На следващия ден (в удобно за вас време сварете конфитюра).

Когато извадите тенджерата от хладилника да варите конфитюра ще забележите как захарта се е стопила и кайсиите са пуснали достатъчно сок. Сложете тенджерата на котлона и го включете на умерена температура (моят котлон е с 6 степени, включвам на 3).

Конфитюрът е необходимо бавно да се затопля и да завира. Не бъркайте често и интензивно. Оберете добре пяната и я отстранете. Засякох времето от момента на завиране на плодовете до желаната от мен гъстота- то е около 50 минути. Вие може да искате да го оставите по-рядко, съответно ще намалите времето.

Пробвайте като сипете малко от конфитюра в суха чиния и направете бразда през средата. Така ще разберете дали е с желаната гъстота от вас. Щом конфитюра е готов, добавете лимонената киселина. Разбъркайте и изключете котлона.

Насипете внимателно да не се изгорите сухите затоплени бурканчетата с конфитюра. Затворете веднага с капачките и обърнете бурканчетата. Оставете ги така докато се охладят напълно. Работете при насипването с кърпа или топлоустойчиви ръкавици.

За около час и тридесет минути ще имате неустоим, ароматен конфитюр от кайсии. Доверете се на рецептата ми и го направете.

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft