Това е моята изпитана рецепта за домашен конфитюр от кайсии.
Някой казват на този конфитюр от кайсии „сладко“, но сладкото е съвсем различно и обикновено плодовете се киснат във варов разтвор. В този конфитюр от кайсии има парченца от ароматния плод и е много подходящ за торти и сладкиши.
Необходими продукти: 2 кг. изчистени от костилките добре узрели кайсии, 1 кг. захар (купувайте винаги качествена захар, на която можете да се доверите), 1 равна чаена лъжичка лимонена киселина.
Приготвяне на конфитюр от кайсии:
Бланширайте почистените от костилките кайсии във вряща вода за не повече от 1 минута и веднага ги прехвърлете в ледено студена вода. Този метод се нарича шокиране. Рязкото затопляне и охлаждане на плодовете ще ви помогне лесно да обелите кайсиите. След охлаждането прехвърлете плодовете в гевгир да се отцедят. Кайсиите задължително е необходимо да се обелят. Не се притеснявайте, тази операция не отнема много време.
Обелените кайсии сложете в тенджерата, в която ще варите вашия конфитюр. Засипете ги равномерно със захарта и ги приберете в хладилник. На следващия ден (в удобно за вас време сварете конфитюра).
Когато извадите тенджерата от хладилника да варите конфитюра ще забележите как захарта се е стопила и кайсиите са пуснали достатъчно сок. Сложете тенджерата на котлона и го включете на умерена температура (моят котлон е с 6 степени, включвам на 3).
Конфитюрът е необходимо бавно да се затопля и да завира. Не бъркайте често и интензивно. Оберете добре пяната и я отстранете. Засякох времето от момента на завиране на плодовете до желаната от мен гъстота- то е около 50 минути. Вие може да искате да го оставите по-рядко, съответно ще намалите времето.
Пробвайте като сипете малко от конфитюра в суха чиния и направете бразда през средата. Така ще разберете дали е с желаната гъстота от вас. Щом конфитюра е готов, добавете лимонената киселина. Разбъркайте и изключете котлона.
Насипете внимателно да не се изгорите сухите затоплени бурканчетата с конфитюра. Затворете веднага с капачките и обърнете бурканчетата. Оставете ги така докато се охладят напълно. Работете при насипването с кърпа или топлоустойчиви ръкавици.
За около час и тридесет минути ще имате неустоим, ароматен конфитюр от кайсии. Доверете се на рецептата ми и го направете.