Ако досега не сте се престрашавали да направите домашно кисело зеле , то днес ще ви разкрием всички тънкости на тази доста лесна процедура - от статията ще научите кога е най-подходящото време да сложите зелето за туршия и къде е най-добре да го съхранявате.
Не можем да си представим зимния сезон и зимните празници без кисело зеле, защото от него се приготвят различни специалитети, които са незаменими на нашите трапези.
Освен че е много вкусно, киселото зеле е и изключително здравословно. Той е истински източник на витамини С и К, които идеално укрепват имунитета през зимните дни. Смята се, че в малка порция от само 100 грама кисело зеле на ден намалява риска от настинка два пъти.
Ако искате да направите най-вкусното кисело зеле , освен добрата селекция от качествено зеле и съставки за приготвяне, много важен е и периодът, в който го слагате да втасва.
При необходимост зелето може да се маринова по всяко време, като се вари лист по лист или се замрази за 48 часа, но най-вкусно и здравословно е това, което ферментира постепенно.
Като идеално време за започване на процеса на ферментация е препоръчително да започне някъде средата на октомври. Процесът на биоферментация на кисело зеле изисква температурите да бъдат стабилни без много колебания, от 18 до 21 градуса.
Най-доброто място за съхранение на киселото зеле е мазето, където няма много температурни разлики, което не е така, ако го съхранявате на балкона. Балконът ви е изложен на директни външни температурни разлики и ако държите кацата със зеле там, има голяма вероятност то да се развали.
Освен това краят на лятото не е най-подходящият период, защото при тези метеорологични условия зелето бързо и лесно вкисва, така че няма нужда да бързате с приготовленията.
Ферментацията на киселото зеле обикновено отнема до четири седмици, така че ако се спрете на този процес в края на септември, можете да разчитате на вкусно кисело зеле през октомври или началото на ноември. Ако го поставите в бидон без декантираща капачка, зелето ви ще бъде страхотно, ако приложите следните хитринки :
Вземете твърдо и качествено зеле. Почистете го от външните листа и отстранете вътрешната твърда част (кочана). Добре е да имате зелки с различни размери, за да запълните празнините в бидона (или да нарежете някои зелки на половинки или третинки, за да ги използвате по-късно в салати и яхнии).
Напълнете долния слой на бидона със зеле, обърнато нагоре, след което запълнете празнините. Във всяка зелка се слагат по 2-3 супени лъжици сол. По този начин напълнете бидона догоре, а след това го залейте с охладена саламура, приготвена по следния начин:
Саламура за кисело зеле
В 10 литра вода се разтварят 300 г сол (напълно, за да не останат кристали) и се изсипва в бидона. Количеството се определя от размера на самия съд. При втория вариант в 7-литров съд се довежда до кипене вода, след което се отстранява от огъня и веднага се добавят 2,5 кг сол.
След това, когато се разтвори, постепенно се добавя в кофа с 10 литра студена вода. С тази солена вода се заливат зелките в бидона. След това процедурата се повтаря (ако съдът със зелето не е запълнен със саламура), докато се напълни целият бидон. Тайната всъщност се състои във вече разтворената сол - именно заради това няма нужда от претакане на зелето.