Това е идеалният момент да сложите КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ да втасва: Всички хитрости и трикове, за да стане хрупкаво и вкусно

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Това е идеалният момент да сложите КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ да втасва: Всички хитрости и трикове, за да стане хрупкаво и вкусно
Това е идеалният момент да сложите КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ да втасва: Всички хитрости и трикове, за да...
6863
Това е идеалният момент да сложите КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ да втасва: Всички хитрости и трикове, за да стане хрупкаво и вкусно
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако досега не сте се престрашавали да направите домашно кисело зеле , то днес ще ви разкрием всички тънкости на тази доста лесна процедура - от статията ще научите кога е най-подходящото време да сложите зелето за туршия и къде е най-добре да го съхранявате.

Не можем да си представим зимния сезон и зимните празници без кисело зеле, защото от него се приготвят различни специалитети, които са незаменими на нашите трапези.

Освен че е много вкусно, киселото зеле е и изключително здравословно. Той е истински източник на витамини С и К, които идеално укрепват имунитета през зимните дни. Смята се, че в малка порция от само 100 грама кисело зеле на ден намалява риска от настинка два пъти.

нарязано кисело зеле

Ако искате да направите най-вкусното кисело зеле , освен добрата селекция от качествено зеле и съставки за приготвяне, много важен е и периодът, в който го слагате да втасва.

При необходимост зелето може да се маринова по всяко време, като се вари лист по лист или се замрази за 48 часа, но най-вкусно и здравословно е това, което ферментира постепенно.

приготвяне кисело зеле

Като идеално време за започване на процеса на ферментация е препоръчително да започне някъде средата на октомври. Процесът на биоферментация на кисело зеле изисква температурите да бъдат стабилни без много колебания, от 18 до 21 градуса.

Най-доброто място за съхранение на киселото зеле е мазето, където няма много температурни разлики, което не е така, ако го съхранявате на балкона. Балконът ви е изложен на директни външни температурни разлики и ако държите кацата със зеле там, има голяма вероятност то да се развали.

Освен това краят на лятото не е най-подходящият период, защото при тези метеорологични условия зелето бързо и лесно вкисва, така че няма нужда да бързате с приготовленията.

Ферментацията на киселото зеле обикновено отнема до четири седмици, така че ако се спрете на този процес в края на септември, можете да разчитате на вкусно кисело зеле през октомври или началото на ноември. Ако го поставите в бидон без декантираща капачка, зелето ви ще бъде страхотно, ако приложите следните хитринки :

Вземете твърдо и качествено зеле. Почистете го от външните листа и отстранете вътрешната твърда част (кочана). Добре е да имате зелки с различни размери, за да запълните празнините в бидона (или да нарежете някои зелки на половинки или третинки, за да ги използвате по-късно в салати и яхнии).

Напълнете долния слой на бидона със зеле, обърнато нагоре, след което запълнете празнините. Във всяка зелка се слагат по 2-3 супени лъжици сол. По този начин напълнете бидона догоре, а след това го залейте с охладена саламура, приготвена по следния начин:

Саламура за кисело зеле

В 10 литра вода се разтварят 300 г сол (напълно, за да не останат кристали) и се изсипва в бидона. Количеството се определя от размера на самия съд. При втория вариант в 7-литров съд се довежда до кипене вода, след което се отстранява от огъня и веднага се добавят 2,5 кг сол.

След това, когато се разтвори, постепенно се добавя в кофа с 10 литра студена вода. С тази солена вода се заливат зелките в бидона. След това процедурата се повтаря (ако съдът със зелето не е запълнен със саламура), докато се напълни целият бидон. Тайната всъщност се състои във вече разтворената сол - именно заради това няма нужда от претакане на зелето.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft