Кой не ги обича и малки и големи не могат да издържат на това изкушение, а какво по- хубаво от това вие да им ги приготвите и да започнете деня си прекрасно с тях
Понички - винаги вкусно, но ако са пълни, двойно повече. Ябълки - един от най-достъпните плодове , особено през есенния сезон. Сладко-кисел вкус перфектно допълва буйното тесто с перфектния баланс на продуктите.
Не можете да отрежете ябълките, тогава просто ги настържете. Когато ги поръсите със захар, добавете малко канела , кардамон или ванилия - това ще бъде още по-вкусно и по-ароматно !
съставки
прясно мляко 200 ml
вода 200 ml
масло 100 g
Слънчогледово масло 50 ml
Яйце1 брой
сол 1 ч.л.
захар на вкус
мая 11 g
Пшенично брашно 1 кг
подготовка
Пресейте брашното, разбъркайте с мая. Комбинирайте с топла вода, яйцето, солта и, ако желаете, захарта, леко разбъркайте. Изсипете сместа в брашното.
Добавете затопленото мляко и леко охладеното разтопено масло. Разбърквайте постепенно с 50 ml слънчогледово масло.
Направете тестото на топка, оставете то да втаса малко. Завийте го с памучна кърпа и оставете, докато тестото расте 2-2,5 пъти.
Изплакнете ябълките, обелете ги, извадете ядрото, нарежете на малки кубчета, сложете в купа
Разделете тестото на парчета , направете малки тънки питки и в средата на половината от тях, сложете ябълки, поръсете със захар и покрийте с втората половина както е показано на снимките. Нарежете в формичка на поничка с помощта на чаша . От остатъците от тестото можете да направите повече понички.
В дълбок тиган или тенджера, загрявате рафинираното масло . Покрива се и се запържва при средна температура до златисто кафяво
Извадете с лъжица и поставете върху хартиени кърпи, за да попият мазнината
Готовите понички могат да бъдат поръсени с пудра захар. Сега ги комбинирайте с чай, кафе или домашно приготвен сок - всичко ще бъде еднакво вкусно. Не забравяйте да готвите тези вкусни понички и да споделите рецептата си с приятели!