Сос “Тартар” е изискан сос от френската кухня. Той е доста популярен в света благодарение на вкусовите си качества и лесната технология на приготвяне.
Ние ви предлагаме да се научите как да приготвите този сос у дома. Има доста различни варианти в неговата подготовка, но ние представяме на вашето внимание една класическа френска рецепта.
Необходими продукти:
. 2 варени яйца
. 2 сурови жълтъка
. 1 чаена лъжичка зехтин
. 1 супена лъжица ситно нарязан зелен лук
. 50 грама кисели краставички
. 1 супена лъжица горчица на прах
. 120 грама сметана
. 1/2 лимон
. копър, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почистете сварените яйца и отделете белтъците от жълтъците. Поставете в купа сварените яйчни жълтъци и ги смесете със суровите. След това добавете горчица на прах и старателно разбъркайте всичко до получаване на хомогенна смес.
2. При непрекъснато разбъркване, добавете зехтина. Добавете постепенно нарязаните на ситно краставици, копър, лук и сварените яйчни белтъци.
3. Добавете сметаната, продължавайки да разбърквате. В края изсипете сока на половин лимон и окончателно разбъркайте всичко.
Сервирайте соса в сосиера. Той може да се съхранява в хладилник не повече от два дни. Ако не можете да използвате домашни яйца, в свежестта, на които нямате никакво съмнение, тогава е най-добре да не добавяте изобщо яйца към соса. По-добре – малко повече зехтин.
По желание към сос Тартар може да се добави и ситно нарязан магданоз.