Опитайте се да сготвите патладжан по тази рецепта и това ще ви стане любимото ястие. За пълна подготовка ястието ще ви отнеме 3-5 дни, но на следващия ден може да започнете да ядете патладжани.
Как да си мариноваме патладжани
СЪСТАВКИТЕ
5-6 патладжани
10 скилидки чесън
2 супени лъжици вода
100-150 ml оцет от 9%
5 дафинови листа
8 грама черен пипер
4 грама сладък пипер
4 карамфила
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица растително масло
ПОДГОТОВКА
Излейте 0,5 л вода в тенджерата, след това добавете всички съставки от списъка: оцет, дафинов лист, черен и червен пипер, карамфил, сол, захар, мед и растително масло. Сварете саламурата и оставете да изстине.
Сега подгответе патладжана. Те не трябва да са узрели. Обелете ги от кожата и ги нарежете на плочки с дебелина около 8-10 мм. За да премахнете горчивината му, която често присъства в патладжана, поръсете всяко парче със сол и оставете за 20 минути.
Докато саламура се охлажда и горчивият вкус на патладжана изчезне, продължете да приготвяте съставките. Вземете 2 глави чесън, обелете ги и нарежете на тънки плочи. Чесънът е необходим за марината. Стиснете патладжаните от капещата течност и можете да ги изпържете до златисто кафяво. След това ги оставете да се охладят.
Когато патладжаните се охладят, поставете ги в съд за съхранение. Както е на снимката: вземете една чиния с патладжан, потопете я в саламура и подредете в тава. Поставете патладжаните по-плътно. Поставете първия ред, след това 2-3 парчета нарязан чесън на всяко парче. На върха се поставя още една редица от патладжани и отново чесън. Поставете цялото количество. По желание може да добавите още малко чесън
Накрая излейте върху патладжана останалата саламура. Патладжаните трябва да са покрити от нея. Поставете тавата в хладилника.
Ще ви трябват 3-5 дни. Но можете да започнете да ядете преди това. Вкусът, разбира се, ще бъде различен. След първия ден ще стане по-наситен, на третия ден парчетата ще станат по-меки.
Можете да мариновате патладжани за зимата. Само чесън ще трябва да сварите със саламура. Вкусните патладжани са подходящи за всеки празник . Те могат да се сервират и за обяд.
Успешно ще разнообразят менюто ви! Вземете тази проста рецепта за патладжан и не забравяйте да я споделите с приятелите си.