Още от деца сме закърмени с максимата, че "закуската е най-важното хранене на деня". И докато повечето диетолози са готови да се закълнат в горното, то съвременни изследвания показват, че може да се храните здравословно и без да закусвате.
Диетологът Елена Соломатина съветва хората над 40 години да ядат такива храни на закуска, които не повишават нивата на кръвната захар. Лекарят споделя, че работата на тялото по усвояването на хранителни вещества на 20-годишна възраст и след 40 години е много различна. В младостта внезапните скокове на нивата на кръвната захар се понасят по-лесно, докато в зряла възраст те допринасят за интензивно отлагане на мазнини и увеличават риска от много заболявания. Като се има предвид това, за закуска след 40 години трябва да се предпочитат храни, които не предизвикват колебания в нивата на захарта и инсулина, подчертава експертът.
Най-добрата закуска , която не вдига кръвната захар
„Закуската за хора над 40 години трябва да бъде разнообразна, така че тялото да получи максимално количество хранителни вещества. В същото време те не трябва да повишават нивото на глюкозата в кръвта“, казва диетологът.
Яйцата са богати на витамини, включително витамин D, витамин B12, витамин A и витамин E. Те играят важна роля за здравата кожа, костите, зрението и имунната система.
Яйцата съдържат минерали като желязо, цинк и селен, които са от съществено значение за поддържането на здравето на тялото и неговите функции. Яйцата също са отличен източник на холин, който е важен за здравето на мозъка и нервната система, както и на лутеин и ксантин каротеноиди, които поддържат здравето на очите.
Лекарят припомня, че яйцата съдържат холестерол и яденето на много яйца всеки ден може да доведе до високи нива на холестерол в кръвта при някои хора. Яйцата съдържат наситени мазнини и ако ги ядете с много масло или сирене, това може да добави калории към закуската ви и да повлияе на теглото ви. Някои хора може да имат алергични реакции към яйцата, така че е важно да наблюдавате внимателно реакцията на тялото си.
Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.