Ако сте се чудили дали може да си приготвите мариновани тиквички в буркани , то отговорът е категорично ДА! Не само, че е възможно, но и са много вкусни и лесни за приготвяне.
Зимнината заема важно място в кухните на всички домакини от октомври до март, а без съмнение туршиите са най-популярни.
Сред обичайните варианти за зимнина са лютеницата, маринованите чушки, киселите краставички, но малцина са се сещали да направят мариновани тиквички.
Маринованите тиквички имат наситен, интензивен и остър вкус и щом ги опитате, повярвайте, ще ги правите всяка зима.
Мариновани тиквички в буркани
Продукти:
- 2 килограма тиквички;
- 2 глави лук;
- 700 милилитра оцет;
- 50 грама сол;
- 40 грама захар;
- 2 чаени лъжички семена от женско биле (сладък корен);
- 1 чаена лъжичка куркума.
Приготвяне:
1. Измийте добре тиквичките, след което ги подсушете върху хартия и ги нарежете на тънки кръгчета. Ако тиквичките са много широки, можете да ги разполовете.
2. След това обелете лука и го нарежете.
3. Смесете тиквичките и лука в купа, посолете, след това налейте студена вода и оставете да престои два часа.
4. В голяма тенджера сварете оцета, захарта и куркумата, след което залейте тиквичките и лука и оставете да престоят още два часа.
5. Поставете тази смес обратно в тенджерата, след което я поставете на по-висока температура. Когато заври, намалете температурата и варете още пет минути.
6. След това сложете течността и зеленчуците в буркан. Трябва да оставите един пръст разстояние между капачката и течността. Затворете добре буркана.