Нищо не те събужда сутрин по-добре от кафето. Само миризмата на прясно смлени, сварени зърна ни кара да се чувстваме добре.
Никога не добавяйте това към кафето си
Рафтовете на магазините са пълни с продукти, които можем да добавим към кафето. Ароматизирани сиропи, млека, кремове са само някои от тях. Повечето от нас, за съжаление, не обръщат внимание на състава, а само на вкуса.
Много хора добавят сметана на прах към кафето вместо мляко. Добре познатата „сметана“ разваля вкуса на напитката и е просто вредна за нас. Този крем представлява практически цялата периодична таблица на Менделеев, затворена в малък контейнер. Няма хранителна стойност. Има химия.
Прахообразната сметана обаче не е единственият най-лош избор за сутрешното ви кафе. По-добре е да не използвате това мляко редовно. Това причинява внезапни изблици на инсулин и бързо запушва артериите и вените ни.
Снимка: Canva
Но никога не добавяйте кондензирано мляко към кафето си. Този продукт е само мазнини и захар. Прави се чрез отстраняване на вода от кравето мляко и след това силно подслаждане. Редовната употреба на продукта причинява диабет.
Снимка: Canva
От своя страна, високото съдържание на мазнини допринася за натрупването на мастна тъкан и образуването на така наречения лош холестерол. Плаките постепенно се натрупват във вените и артериите, запушвайки ги. Това е първата стъпка към атеросклероза и инфаркт.
Какво си струва да добавите към сутрешното си кафе?
Ако обичате сладко кафе, заменете захарта с подсладител, за предпочитане натурален, като стевия или еритритол. Струва си да посегнете и към меда, който не само ще подобри вкуса на напитката, но и ще ни осигури много ценни хранителни вещества.
Към кафето можем да добавим и щипка горчиво какао, канела или смлян кардамон. Подправките се съчетават идеално с кафето. Малко хора знаят, че щипка канела, добавена към кафето ви всяка сутрин, значително намалява риска от Алцхаймер и сърдечни заболявания.
Снимка: Canva
Желаем ви здраве!