Продукти за лека плодова торта без печене:
1 пълномаслено кисело мляко (500 гр.), 1 малка кофичка заквасена сметана (200 гр.), 2 пакета бишкоти (около 36-40 бр. общо), 1 пакет бисквити „Роден край“ с какао (или др.
Ако искате повечко крем, можете да сложите заквасена сметана от 400 гр. или към горните пропорции да добавите и 1 крема сирене. И разбита сладкарска сметана да добавите, пак няма да сгрешите, но аз през лятото я избягвам, защото ми е тежка.
Време е да се убедите колко лесна и бърза за приготвяне е тази свежа, лятна и лека плодова торта без печене. Смесете киселото мляко, заквасената сметана, захарта и ванилията и разбъркайте добре. Добавете измитите и отцедени малини и къпини и разбъркайте леко. Количествата са по желание. Аз сложих около 1 ч.ч малини и 1/2 ч.ч къпини. Ако ползвате плодове като банани или праскови, то преди това ги обелете и нарежете на малки парченца или леко ги намачкайте. Хубаво е избрания от Вас плод да е по-мек. Твърди плодове като ябълките например не са особено подходящи. Застелете тавичка със стреч фолио, за да извадите по-лесно Вашата плодова тортичка. Намажете слой от крема (не прекалено дебел, но достатъчно все пак). Не се притеснявайте – този слой от крема почти ще попие в бишкотите и след като обърнете тортата много лесно ще се отдели от стреч фолиото. Така тортата Ви след обръщането ще е покрита отгоре с крем и няма да е необходимо тепърва да се чудите с какво да я измазвате.
Наредете 1 ред бишкоти. Изсипете половината от останалия крем и разстелете. Плодовете може и да не добавяте в крема още в началото, а да поръсите равномерно с тях именно сега. Наредете един слой бисквити „Роден край“. Намажете с останалия крем. Подредете още един ред бишкоти. Завийте тавичката и отгоре със стреч фолио и оставете в хладилника за поне 3 часа. Бишкотите се напояват от киселото мляко и сметаната и се получава една много лека и сочна торта, особено подходяща за летните жеги.
След като се е стегнала Вашата тортичка, извадете тавичката от хладилника, отстранете стреч фолиото и обърнете в подходящ поднос. Отстранете и останалото фолио (което беше на дъното на тавата) и украсете по желание. В зависимост от плода, можете да ползвате за декорация бял шоколад, някакъв по-лек готов крем, кокосови стърготини, ядки, сметана……въпрос на желание и наличност. Тортата се държи много стабилно и се реже лесно, но ако някой се страхува да не се разпадне, то в крема може да се добави 1 желатин, като се спазват правилата за употреба на желатин (накиснат в малко вода до набъбване, разтопен на водна баня до затопляне и прибавен на тънка струйка към крема при непрекъснато разбиване). Аз никога не ползвам желатин за тази торта и никога не съм имала проблем. Такъв може да се появи ако киселото Ви мляко е рядко или плодовете, които ползвате са прекалено много или прекалено воднисти. Преценете сами!