Пригответе любимите си пълнени чушки у дома по моята малко нетрадиционна рецепта и открийте нови вкусове на този деликатес.
Сезонът на чушките е в разгара си, така че защо да не се възползвате максимално от него?
Нарекла съм ги Моите летни пълнени чушки , защото за плънката използвам много от сезонните зеленчуци, които растат в собствената ми градина през лятото. Споделям с вас необходимите продукти и начина на приготвяне:
Моите летни пълнени чушки
Имаме нужда от:
- 11 чушки (средна големина)
- растително масло
- 2 глави лук
- 1 скилидка чесън
- сол
- 1 морков
- 1/2 червена чушка
- 2 зърна бахар
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 2 супени лъжици сметана
- щипка кристална захар
- 1 голяма тиквичка
- 600 г всякаква кайма
- пресни листа киселец
- магданоз
- пресен лук (по желание)
- 1 голям домат
- смлян черен пипер
- сушен чесън
- смлян кимион (по желание)
- 2 зърна бахар
- 1 дафинов лист
Процедура:
Загрейте олиото в тиган .
Нарежете обеления лук на кубчета и добавете в тигана.
След това добавете резен чесън, сол и разбъркайте.
Настържете обеления морков на едро ренде.
Нарежете половината червена чушка на ситно.
Когато лукът покафенее в тигана, добавете нарязаните зеленчуци и разбъркайте.
Отрежете върха на чушките и отстранете семките. Запазете "капачетата".
Снимка: youtube
Разделете запържените зеленчуци на две, прехвърлете едната част в чиния, а от другата пригответе соса.
Към зеленчуците в тигана добавете доматеното пюре, захарта и разбъркайте.
Изцеждаме внимателно излишната течност от тиквичките и ги добавяме в купата с каймата.
След това добавете нарязан магданоз, пресен лук и киселец.
Снимка: youtube
Към запържената зеленчукова смес в тигана се добавя сметаната и се разбърква.
Снимка: youtube
След това добавете сока, който са пуснали тиквичките, половин чаша вода и разбъркайте.
Обелете бланширания домат, нарежете го на кубчета и го добавете към месната смес.
Снимка: youtube
Добавяме охладените запържени зеленчуци, които заделихме в началото.
Посолете сместа, подправете на вкус, добавете сух чесън и кимион.
Омесете всичко заедно на ръка.
Напълнете чушките с месната плънка .
Снимка: youtube
Покрийте чушките отгоре с "капачетата" и закрепете с клечка за зъби. Наредете ги една до друга в тенджерата.
Снимка: youtube
Залейте със соса от тигана. Накрая се заливат с 500 мл вода.
Снимка: youtube
Сложете тенджерата на котлона, добавете зърната черен пипер и дафиновия лист.
Покрийте с капак, оставете да заври и гответе 40 минути.
Снимка: youtube
След като изтече времето, изключете котлона и оставете да престои още 10 минути.
Сервираме готовите пълнени чушки със заквасена сметана.
Снимка: youtube
Желаем ви добър апетит!
Снимка: youtube