Страхотна рецепта, която ще бъде звездата на вашата коледна трапеза. Ще се влюбите в пълнените меденки със сладко от първата хапка, остават меки дълго време и са идеални за коледна почерпка на любимите ви хора.
Намерихме вдъхновение за тази страхотна рецепта от нашата читателка Ренета, която ни изпрати вкусната рецепта за Коледни меденки със сладко и шоколад :
Снимка: Фейсбук
Коледни меденки със сладко и шоколад
Продукти:
- 250 г мед
- 250 г захар
- 100 г краве масло
- щипка сол
- 15 г джинджифил на прах
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 600 г гладко брашно
- 20 г какао
- 2 яйца
- конфитюр
Топинг:
- шоколад
- мазнина (растително олио)
Приготвяне:
Сложете захарта, меда и маслото в малка тенджера и загрейте на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтвори напълно.
Свалете от котлона и оставете да изстине малко.
След това добавете сол и подправка за меденки и разбъркайте, така че подправките да се разпределят равномерно в сместа.
Добавете разбитите яйца и разбъркайте отново.
Пресейте брашното, какаото и содата и към тях изсипете медената смес.
Разбъркайте и омесете по-твърдо тесто.
Увийте тестото в стреч фолио и го оставете да престои една нощ в хладилника.
На следващия ден върху леко набрашнен плот разточете тестото с дебелина около 3 мм и изрежете различни форми.
Върху половината от изрязаните сладки се слага по половин чаена лъжичка сладко и се покрива с еднаква форма, за да не изтече сладкото.
Притиснете внимателно краищата на сладките, за да запечатате сладкото вътре.
Печете в предварително загрята фурна върху тава, застлана с хартия за печене на 180 градуса за около 12-14 минути, в зависимост от големината на меденките.
По-добре е да печете по-кратко, отколкото по-дълго, по-продължителното печене ще изсуши меденките и ще ги направи твърди. След изпичане се оставят да се охладят напълно.
Охладените пълнени меденки украсете с шоколадова глазура.
Снимка: Фейсбук
Топинг:
За глазурата разтопете в съд на водна баня шоколада с малко олио и в него потопете горната част на меденката.
Оставете глазурата да изсъхне напълно. На третия ден са напълно омекнали.