Торта Наполеон е един от най-популярните сладкиши не само у нас. Заради хрупкавите кори, съчетани с вълшебно вкусен и пухкав крем, този изискан десерт е предпочитан за важни поводи в семейството.
Хрупкав Наполеон
Продукти:
За тестото:
170 грама вода
430 грама брашно
20 грама оцет
270 грама охладено масло
Щипка сол
За крема:
консерва кондензирано мляко
400 грама меко масло
Приготвяне:
Към пресятото брашно сложете нарязаното на кубчета твърдо масло и сол. С нож накълцайте, за да се образуват трохи. Изсипете оцета във водата и смесете с други продукти.
Омесете тестото, оформете топка от него, увийте го в прозрачно фолио и сложете в хладилника за половин час.
След това поръсете брашно върху плота и разточете тестото под формата на квадрат, с дебелина до един сантиметър. Сгънете го на плик и го разточете отново. Повторете четири пъти и отново поставете в хладилника за още един час.
Сега разделете тестото на 8-9 равни части. Съхранявайте неизползвано тесто в хладилника.
Разточете всяко парче възможно най-тънко, надупчете с вилица на няколко места и изпечете корите във фурната, загрята до 200 градуса, докато покафенеят.
За да приготвите крема, разбийте мекото масло до пухкавост, след което добавете кондензираното мляко и отново разбийте хубаво.
Слепете корите с много тънък слой от крема. Това е много важно! Отрежете неравните ръбове, смелете ги на трохи и украсете тортата с тях.
Преди сервиране тортата трябва да преседи няколко часа, за да попие хубаво крема.