Всяка домакиня има своя малка тайна, когато приготвя баница. Истинската тайна на най-вкусната баница обаче е в заливката - ако искате да има вкус като тази в баничарницата (че и по-добър), използвайте тази Тайна заливка за баници:
Тайна заливка за баници
Продукти за заливката:
- 7 супени лъжици брашно
- 1 пак.
Приготвяне:
Смесете всички съставки, за да получите по-гъста смес, подобна на тесто за палачинки. Когато правите баница от готови кори, солена или сладка, намажете всяка кора с този сос и след това я напълнете по обичайния начин.
Накрая просто залейте баницата с останалата част от соса и я оставете да престои час и половина преди печене, за да могат корите да я поемат добре.
Снимка: YouTube
С тази заливка баницата е винаги вкусна, въздушна и компактна. А ако искате да приготвите фантастичен бюрек с точени кори, следвайте тази рецепта:
ДОМАШЕН БЮРЕК С МЕСО И ГОТОВИ КОРИ
Продукти:
- 500 г кори
- 800 г смесена кайма
- 1 глава лук
- сол
- смлян черен пипер
- зеленчукова смес (вегета)
- малко олио
- 200 мл вода
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Нарежете лука на ситно, след което го добавете заедно с каймата и подправете на вкус със сол, смлян черен пипер и подправки на вкус... А ето и тайния трик:
Започнете да добавяте вода по малко, в зависимост от това колко е сочно месото. Месото меля сама, така че вода ми трябва приблизително 100 мл. А ако купувате пакетирано смляно месо, може да ви трябва повече, тъй като месото по принцип е по-сухо.
Сместа трябва да е мека и лепкава (не течна, а гъста) и поради това бюрекът ще е по-мек. Знам, че някои хора слагат газирана вода, но аз използвам обикновена, а вие използвайте каквото искате. Напръскайте корите с малко олио, след което разпределете плънката.
Снимка: YouTube
Навийте корите на руло: ако искате да са по-тънки, тогава използвайте само една кора на руло. Но ако корите ви са твърде тънки за баклава, тогава използвайте две. Просто ги пребройте в началото, за да разберете колко материал имате.
Снимка: YouTube
Подредете ги в тава, като краищата им подпъхнете малко под баницата, за да не загорят при печенето. Отгоре се намазват с малко олио. Сложете бюрека да се пече в загрятата фурна за около 10 минути, а когато покафенее, намалете температурата на 160 градуса и печете още 25-30 минути.
Снимка: YouTube
Междувременно кипнете 100-150 мл вода с една супена лъжица олио и малко подправки на вкус (или Вегета). Когато извадите бюрека от фурната, го залейте с врящия сос. Отгоре се покрива с друга, празна тава, и се оставя така за няколко минути. И това е, ще се изненадате колко мек, сочен, хрупкав, вкусен е бюрекът!
Да ви е сладко!