Дори неопитен кулинарен специалист, гледайки последните тиквички през този сезон, неволно си задава въпроса: „И какво с тях не сготвих?“ Правих ги по всички начини, дали пък не съм изпуснала нещо. За тези, които все още търсят прости рецепти за любимия зеленчуци , имаме лесен начин за приготвянето на тиквички .
Много прилича на класическа рецепта за разядка, но с добавяне на сирене и моркови. Ще се изненадате, но това коренно ще промени вкуса на цялото ястие, ще му придаде пастообразна консистенция. Идеална за намазване за сандвичи !
Съставките
тиквики 500 g
моркови 1 бр
лук 1 бр
Крема сирене 150 g
Слънчогледово масло 2 с.л.
копър 1 супена лъжица
сол на вкус
подготовка
Нарежете измитите тиквички на кубчета със страна 2 см, обелете морковите и настържете. Нарязваме ситно лука без люспи.
В тиган с олио първо сложете морковите, след това лука и пържете, докато зеленчуците омекнат. След това добавете тиквичките и оставете да къкри още 5 минути.
Отстранете зеленчуците от котлона и ги оставете да изстинат. През това време нарежете крема сиренето на кубчета.
Заредете задушените тиквички с лук и моркови, сирене, билки в блендер. Добавете сол, смилайте съдържанието в пасатора до хомогенна паста. Прехвърлете в контейнер и го съхранявайте в хладилник за няколко часа
Не е обичайно да се добавят много подправки към тиквички, защото вкусът им е твърде деликатен. Затова е подходяща скилидка чесън, черен пипер и копър. Най -добре е получената паста от тиквички да разнесете на тостове и крутони. Не се тревожете, ако консистенцията ви се струва твърде рядка: сиренето ще замръзне в хладилника и ще даде желаната консистенция за мазане. Приятен апетит!