Helianthus tuberous, известен още като земна ябълка , йерусалимски артишок, гулия или топинамбур е многогодишно растение, което се култивира като лекарство в Северна Америка, където индианците го използват за много болести. В Англия е известен като еврейския артишок и расте много по-бързо с височина до 2-3 метра. Използва се главно за хора с диабет .
Това е вид картофено растение с едра и неправилна форма, но е особено популярно, защото не съдържа нишесте, а полизахарида инулин, така че най-често се използва от диабетици в диетата им.
Това растение се разпознава по високите си дръжки и едри жълти цветове, обича песъчлива почва и понася добре неблагоприятните условия. Издържа на суша, но и при ниски температури до -30 градуса. Обича влагата, но не се препоръчва да се засажда на места, където е бил засаден или все още расте слънчоглед. Може да се засади в късна есен или ранна пролет.
Земната ябълка има ниска калорийна стойност и много хранителни вещества. Съдържа натрий, калий, фосфор, калций, желязо и магнезий и витамини A, B, C и D, както и незаменими аминокиселини. Най-важната съставка обаче е инулинът, полизахарид, който всъщност е пробиотик и стимулира растежа на добри бактерии в червата. Ето защо е наричана също естествен пробиотик .
Гулията е полезна и за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, тъй като допринася за общото намаляване на холестерола в кръвта. Освен това укрепва кръвта и помага при анемия и други заболявания на кръвта и кръвоносните съдове.
Счита се за отличен естествен афродизиак.
ТОВА СА ЛЕЧЕБНИТЕ СИЛИ НА ЗЕМНАТА ЯБЪЛКА:
- подсилва имунитета
- засилва либидото
- повишава плодовитостта
- намалява риска от безплодие
- насърчава потентността
- има антибактериално и антиоксидантно действие
- естествен диуретик е
- може да се използва за предотвратяване на алергии
- помага при остеопороза
- регулира кръвното налягане
- подобрява здравето на сърцето (високо ниво на калий)
- отлична е за здравето на червата
КАК ДА ПРИЕМАМЕ ЗЕМНАТА ЯБЪЛКА:
За разлика от картофите, гулията може да се яде сурова. По-конкретно, не е необходимо да се подлага на термична обработка. Можете да я приготвите под формата на салати или да я включите в супи, яхнии, като гарнитура...