Наличието на йод прави цвеклото ценно в борбата срещу астериосклерозата и в забавянето на процеса на стареене. Основната многократна лековитост на това растение обаче произхожда от бетанинот и бетаин, които насърчават обмяната на веществата, регулират кръвното налягане, намаляват холестерола, поддържат кръвоносните съдове, насърчават работата на черния дроб и още много други неща.Цвеклото се използва през цялата година и е доста богато на витамини и минерали. Може да се приема без ограничение и без вредни последствия.
Освен голямото съкровище на белтъчини, мазнини и въглехидрати, цвеклото съдържа почти всички минерали като калций, калий, натрий, фосфор, магнезий, манган, йод, сяра, литий, мед, желязо, флуор, стронций, бром. Важно е и наличието на витамини В1, В2, С и витамин В12, който много рядко се среща в съставките от растителен произход и е много важен за вегетарианците. Тази благоприятна билка действа и за възстановяване на кръвта, но и действа канцерогенно.
За лекарство се използва подземния част от растението. Коренът се събира през есента и се съхранява в умерено топли помещения. Ако се съхранява по подходящ начин, той може да издържи до следващата година. Основното действие на цвеклото е предотвратяване на тумор и лечение на левкемия. Това е добре и в лечението на малария, остри влакнести заболявания и грип в начална фаза. Освен това се използва и за регулиране на кръвното налягане, особено при тези, които страдат от ниско налягане. Благоприятно действа на нервите и работата на мозъка. Също така цвеклото действа и при малокръвие, особено при децата и младите хора, а и е като подбудител за работата на стомаха, червата и жлъчката.
За всички болести се използва прясно изцеден сок от цвекло, а от 1 кг. цвекло може да се получи 700 - 750мл. сок.
Сок от цвекло:
С варене на цвеклото се губи неговата лековитост, така че е добре да се използва сок от прясно цвекло. Цвеклото трябва тънко да се обели, ситно да се изрендосва и да се смеси с лимонов сок и мед.