Комбинацията на соев сос и мед би могла да ви се стори действително странна, но това е перфектната комбинация между солено и сладко, която би могла да се използва дори като дресинг за салати. Днес обаче ще ви обърна внимание на тази експлозия от вкусове съчетана с крехко пилешко месо, малко по-мазно свинско и сочно мариновано телешко.
Пилешки крилца със соев сос и мед:
Необходими продукти:
- 10-12 пилешки крилца
- 7-8 с.л.
- 1 ч.ч. вино
- 3 с.л. зехтин
- 2 ч.л. горчица
- 3 с.л. лъжици течен мед
- 1/2 ч.л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Застелете тава с хартия за печене. Наредете пилешките крилца. Поръсете ги с малко сол, черен пипер и червен пипер. В купичка смесете виното, зехтина, горчицата, меда и соевия сос. Разбъркайте, докато сместа стане хомогенна. С помощта на супена лъжица полейте всяко от крилцата със соево-медената смес. Покрийте тавичката с фолио.
Печете на 200-210 градуса около 30-40 минути. После махнете фолиото и довършете печенето на висока температура, като поливате от време навреме крилцата със соса от тавичката, докато крилцата се зачервят апетитно.
Пилешки бутчета със соев сос и мед:
Необходими продукти:
- 500 гр. пилешки бутчета
- 3 с.л. олио
- 3 с.л. соев сос
- 1 ч.л. сусамово олио
- 5 с.л. мед
- 4 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. настърган джинджифил
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Застелете тава с два слоя фолио. В малка купа смесете двата вида олио, соевия сос, медът, чесъна, джинджифила и черния пипер. Поставете пилешките бутчета в тавата с фолио и ги полейте със сместа. Обърнете ги, за да бъдете сигурни, че са добре намазани със сос. Печете ги за 40 мин. като ги наглеждайте често, ако започнат да изгарят просто ги покрийте с още фолио. Поднесете ги с допълнително полят върху тях сос от тавата. Може да ги сервирате с ориз или варени зеленчуци.
Пилешки жулиени със зеленчуци в соев сос и мед:
Необходими продукти:
- 3-4 с.л. зехтин или олио
- 2 глави лук
- 3 бр. моркова
- 1-2 бр. чушки
- 4 с.л. соев сос
- 2 с.л. мед
- 6 скилидки чесън
- 700 гр. пилешко филе
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Запържете лука в зехтина. Добавете морковите и чушките, нарязани на тънки ивици. След като омекнат зеленчуците сложете соевия сос, меда и счукания чесън и налейте постепенно по малко вода. Когато зеленчуците поемат течността при тях добавете предварително запърженото в отделен тиган пилешко филе, нарязано на малки парченца. Задушете яденето още малко и го овкусете със сол и черен пипер.