Районите, в които живеят най-дълголетните хора в света, се наричат сини зони. В света има пет сини зони и те включват италианския остров Сардиния, японския остров Окинава, гръцкия остров Икария, полуостров Никоя в Коста Рика и калифорнийския град Лома Линда.
На тези места живеят не само най-дълголетните хора в света - голям процент хора над 100 години, но и групи от хора, които са остарели без сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, затлъстяване, рак или диабет.
Снимка: pixabay
Изследване на Дан Бютнер показа, че дълголетието на хората в сините зони се влияе от качеството на живот, тоест всичко - от положителен поглед към света до нисък стрес, редовни упражнения и качествена храна.
Сини зони
В сините зони хората обикновено спазват хранителна диета, базирана на местно отглеждани растителни храни (около 80 процента), допълнени с риба, яйца и млечни продукти.
Месото се яде на по-малки порции от около 50 грама пет пъти месечно, а рибата на порции от около 100 грама три пъти седмично. Яйцата и млечните продукти се консумират в много умерени количества.
Снимка: pixabay
Ограничено е и количеството захар, което се консумира дневно – не повече от седем чаени лъжички, а най-често срещаните течности са вода и чай, малко кафе и вино.
В сините зони обаче не е забранена консумацията на хляб. Всъщност хлябът се счита за основа на здравословното хранене. Но за разлика от голяма част от западния свят, където най-популярният хляб е от бяло преработено брашно, в сините зони се яде хляб, който населението само си приготвя и пече.
Четирите най-популярни вида хляб в сините зони :
Хляб с квас
Хлябът с квас е популярен в Сардиния и Икария и се приготвя само от няколко съставки – вода, пълнозърнесто брашно и закваска.
Снимка: pixabay
Благодарение на процеса на ферментация при направата на предястието, хлябът с квас има повече пребиотици и подобрява усвояването на хранителните вещества в организма. Пребиотиците подобряват здравето на храносмилателната система и укрепват имунитета.
Хляб от пълнозърнести храни като пшеница, ръж и ечемик
Жителите на Икария и Сардиния не само пекат собствен хляб от пълнозърнести храни като пшеница, ръж и ечемик, но и сами мелят тези зърна и правят брашно. Техният хляб изглежда различно от това, което можете да намерите в магазините, защото се прави с минимални съставки.
Снимка: pixabay
Пълнозърнестите храни са богати на диетични фибри, витамини от група В и минерали като магнезий, калий и желязо, които подобряват здравето на целия организъм.
Хляб пита
В Икария е изключително популярен вид пълнозърнест хляб (англ. pita bread), който върви добре с растителни източници на протеини – от хумус до варен боб и леща. Благодарение на използването на пълнозърнести храни за направата на този вид хляб, той също е богат на диетични фибри, витамини и минерали.
Хляб от царевично брашно
Царевичното брашно или смляната царевица се използва в храната от стотици и хиляди години, което не е изненадващо, като се има предвид, че царевицата е отличен източник на протеини, витамин А, диетични фибри и различни минерали.
Снимка: pixabay
Царевицата се използва за приготвяне на всичко - от тортили до полента, както и различни видове хляб. Царевичният хляб е изключително популярен в Лома Линда, където се комбинира с брашно от спелта и ленено семе, които са отличен източник на омега-3 мастни киселини.