Здравето на кръвоносните съдове е сред приоритетите, които ни гарантират превенция от сериозни заболявания. А в съвременния свят има редица фактори, които сериозно го застрашават - лошата храна, липсата на движение, постоянния стрес...
Диетологът д-р Ирина Гуляева разкри кои са подправките , които могат да бъдат много полезни за разтваряне на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.
Тромбите се установяват в артериите и кръвоносните съдове под формата на плътни кръвни съсиреци.
„Тромбите могат да се появят поради увреждане на съдовата стена, нарушение на съсирването на кръвта или нейната стагнация - причините за това могат да бъдат недохранване, травма, операция или метаболитни нарушения, дълъг престой на човек в едно положение без движение“, споделя д-р Гуляева.
Лекарят уточни, че тромбозата може да бъде венозна или артериална, може да се прояви в остра форма или да бъде хронична. Най-голямата опасност е артериалната тромбоза.
Подправките и храните, които най-бързо топят кръвни съсиреци
Лекарят назова подправките, които помагат на тялото бързо да премахне кръвните съсиреци .
Куркумата е много полезна в този случай. Подправката куркумин има антикоагулантни свойства, освен това има противовъзпалително действие.
Канелата също помага за разреждане на кръвта, но е важно да не злоупотребявате с този продукт. В излишък канелата влияе негативно на черния дроб.
Чесънът също е определен като полезен за бързото отстраняване на кръвни съсиреци. Консумацията на този зеленчук като цяло има положителен ефект върху състоянието на кръвоносната система. Тя оказва противовъзпалителен ефект върху нея.
Други продукти, които лекарят е включил в списъка с естествени разредители на кръвта са:
- джинджифил
- сухо червено вино
- храни, богати на витамин Е: бадеми, слънчогледови семки, пълнозърнести храни, слънчогледово олио риба: сьомга, пъстърва, риба тон
Същевременно експертът отбелязва, че употребата на тези продукти изисква умереност, точност - ако е грешна или прекомерна, може да има нежелани ефекти.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!