Здравословното хранене трябва да бъде част от нашето ежедневие, но освен това трябва да се придържаме и към здравословен начин на живот, т.е. да се упражняваме и повече да се движим. Точно това е най-честият съвет на кардиолозите, лекарите, които са отговорни за здравето на сърцето .
Всички преработени или замразени храни
- Този вид храна съдържа химикали, добавки и консерванти, които не са здравословни. Пресните храни съдържат много по-добри хранителни съставки и имат по-малко калории. Преработените продукти често съдържат и високо ниво на натрий, смята световно известния кардиолог д-р Кевин Кембъл.
- Това са калорични напитки, които не съдържат нищо хранително. А най-страшното е, че те са основни причинители на затлъстяването, смята д-р Кембъл.
Диетичните сокове пък са още по-зле от обикновените газирани напитки.
Това е храна, която е пълна с калории, пържена е и има много ниска хранителна стойност. Също така, чипсът допринася за по-бързо стареене.
- Няма никаква причина някога да консумирате нещо пържено. Няма абсолютно никакви сърдечно-съдови ползи, смята кардиолог д-р Клайд Йенс.
Когато маслото и мазнините са изложени на високи температури се създават свободни радикали. Именно те създават възпаление в организма, повишават нивото на лошия холестерол и запушуваат артериите.
Досегашните изследвания показват, че е напълно достатъчно, да се изпива по една чаша вино вечер, но не повече. Защото, ако се прекали, алкохолът може да предизвика симптоми на аритмия, което увеличава риска от сърдечен удар пет пъти. Също така, консумацията на алкохол пречи на черния дроб да работи правилно.
Прекомерно количество кашкавал не е добре за вас, тъй като съдържа много калории.
Тези преработени колбаси съдържат големи количества натрий и мазнини. Консумацията на този вид продукти предизвиква хипертония и увреждане на кръвоносните съдове.
- Всичко, което е в консерва съдържа високо ниво на натрий, защото по този начин се поддържа храната. Винаги избирайте пресни продукти, независимо дали са органични или неорганични, казва д-р Фишмен, който също е кардиолог в американска клиника.
Преработените захари са токсични за организма, особено ако се консумират в големи количества. Предизвикват повишаване на инсулина, което води до увеличаване на теглото.
- Тялото изобщо не обича много захар, но мускулите, които го използват за енергия, нямат място къде да го настанят. Така че тези захари, които останат, се превръщат в мастни натрупвания, казва д-р Фишмен.
- Категорично не! Особено, ако ги смесвате с алкохол.
И алкохолът и енергийните напитки имат много калории и захар, а енергийните напитки пък се считат и за легална дрога, която причинява високо кръвно налягане.