Когато се пие червено вино, а когато бяло? Защо червеното вино наричаме черно? Дали годината на реколта е наистина важна? На тези и на други основни въпроси, свързани с виното отговаря известния енолог Санди Парис.
Не е необходимо да бъдете и вие експерти за вино, но трябва да научите тези неща от обща култура, за да не се посрамите ако, с чаша вино в ръка, не знаете прости данни за тази романтична напитка . С какво се пие червено и с какво бяло вино? Този въпрос си задават огромен брой хора, когато подготвят празничен обяд или вечеря. Класическото разделение е, че бялата риба, както и бялото месо, върви с бяло вино . От друга страна, синята риба и червеното месо вървят с черно, т.е. с червено вино. Как правилно се нарича - черно или червено вино? Никъде по света този въпрос не се поставя, но на Балканите е малко по-различно. Както обяснява Парис, като уточнява, официално има само червено вино .
Каква е разликата между сухо и полусухо вино, както и между сладко и полусладко?
По правило има четири вида вино: сухо, полусухо, сладко и полусладко вино. Това разделение се отнася до останалата част на неферментиралата захар. Сухото вино в устата не оставя вкус на захар, за разлика от сладкото, което оставя усещане за сладост в устата. - сухото вино съдържа от 0 до 4,5 грама неферментирала захар на литър, полусухото от 4,5 до 12 грама , полусладкото от 12 до 50 грама, докато сладкото над 50, обяснява Парис.
Защо е важна годината на реколта?
При закупуване на вино, тези, които имат познания за тази отвара обръщат внимание на годината на реколтата , защото знаят, че това е важен фактор. - Категорията "година на реколта" е много важна. Всяка година носи нещо различно и заради различните климатични условия, които владеят по време на тази година. Някога има повече слънчеви дни, а понякога по-големи количества дъжд, така че всичко това неизбежно се отразява върху качеството на виното. Най-добрата реколта е в тази година, в която съотношението на дъжд и слънце и изравнен, обяснява енологът.
Каква е разликата между шампанско и пенливо вино?
Често всички пенливи вина ги наричаме с термина шампанско, въпреки че между тези две понятия има разлика. Шампанско е разрешено да се нарече само това вино, което е произведено във френския район Champagne . Интересен е фактът, че тези пенливи вина се произвеждат и в други части на Франция, но същите не могат да се наричат така.